TT-Utrikes

Cyril Ramaphosa ny ANC-ledare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Efter flera förseningar, oklara besked och förvirring är det nu klart. Cyril Ramaphosa har valts till ny ledare för det sydafrikanska regeringspartiet ANC. Han fick 2 446 röster vid ANC-kongressen, mot 2 261 för motståndaren Nkosazana Dlamini-Zuma.(TT)

Han fick 2 446 röster vid ANC-kongressen, mot 2 261 för motståndaren Nkosazana Dlamini-Zuma.

Jublet exploderade i den jättelika plenisalen när det stod klart att Cyril Ramaphosa valts till ANC:s nästa ledare. Människor ropade, sjöng och omfamnade varandra. Vid industriprovinsen Gautengs grupp där TT: utsända befinner sig hördes först en unison suck av lättnad.

– Jag är så lättad, jag är så glad, ropar Lebese Johannah från Limpopo-provinsen med tårar i ögonen till TT när det står klart att Ramaphosa vunnit ledarvalet.

Cyril Ramaphosa ser också lättad ut när han tar emot gratulationer och omfamningar uppe på presidiets podium.

Vid Kwazulu Natals grupp, där Nkosazana Dlamini-Zuma har stort stöd, är stämningen mer dämpad.

Försening och förvirring

Beskedet kom från valkommissionen ett par timmar efter att det hade utlovats. Enligt obekräftade medieuppgifter hade förloraren Dlamini-Zuma begärt omräkning av rösterna.

Medan de runt 4 700 delegaterna väntade formligen exploderade den kvalmiga jättesalen i kamp- och hyllningssånger. Tusentals människor befann sig i salen - nästan alla klädda i ANC-färgerna svart, grönt och gult. Många av sångerna som har sjungits är tillägnade den gamle ANC- ledaren Oliver Tambo som avled på i ett sjukhus i Sverige 1990. Kongressen är tillägnad honom.

Omröstningen om vem som ska leda det sydafrikanska regeringspartiet ANC har omgärdats av både försening och förvirring. De 4 776 delegaterna på partiets 54:e kongress fick slutligen börja avlägga sina röster efter midnatt natten till måndagen, efter motstridiga besked kring när omröstningen egentligen skulle äga rum.

Utmattade delegater

På morgonen pågick omröstningen fortfarande.

– Delegaterna är helt utmattade. Jag vet inte hur det ska gå under dagens sittningar, sade en av de röstande under de tidiga morgontimmarna.

Den som väljs till ny ANC-ledare blir med största sannolikhet även landets president på sikt. Det betyder att Cyril Ramaphosa även kommer att efterträda den korruptionsanfrätte Jacob Zuma på presidentposten. Han avgår nu som partiledare men väntas sitta kvar på presidentposten fram till valet 2019.