TT-Utrikes

Allians med IS kan stärka Boko Haram

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Beskedet att Boko Haram svär sin trohet till jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) kan stärka den nigerianska sekten, anser bedömare, medan andra tolkar det som ett rent propagandautspel. - Tidigare har Boko Haram varit något av en outsider i den globala jihadiströrelsen.(TT)

– Tidigare har Boko Haram varit något av en outsider i den globala jihadiströrelsen. Nu är de kanske IS största bundsförvant, säger Jacob Zenn, terrorexpert vid tankesmedjan Jamestown foundation till CNN.

Trohetseden finns på en video som lades ut på internet i går och uppges komma från rörelsens ledare Abubakar Shekau. "Vi svär trohet mot kalifatet... och vill lyssna på och lyda det i både motgång och framgång", löd meddelandet på arabiska. Videon har inte verifierats, men enligt bedömare verkar den vara äkta.

– Det är ganska tydligt att Islamiska staten haft någon form av relation med Boko Haram sedan åtminstone mitten av januari, säger Aaron Y. Zelin på den amerikanska tankesmedjan Washington Institute till The New York Times.

Andra bedömare menar att beskedet mer ska tolkas som ett propagandautspel. Men i det fattiga och oroliga norra Nigeria är många rädda för konsekvenserna av utspelet, oavsett hur nära ett eventuellt samarbete mellan grupperna kan vara.

– Det här bekräftar vad vi alltid trott. Det är sorgligt och farligt. . . Förhoppningsvis kan det få världen att vakna upp och se den katastrof som håller på att inträffa här, säger Mike Omeri, talesperson för den nigerianska regeringen, till Reuters.