TT-Utrikes

Libanons al-Hariri väntas till Paris

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Libanons premiärminister Saad al-Hariri väntas nu på morgonen landa i Frankrike. Vid lunch står president Emmanuel Macron beredd att ta emot honom i Paris, i hopp om att gjuta olja på vågorna efter det mystiska avgångsbeskedet i Saudiarabien nyligen.(TT)

"Herr Hariri och hans hustru lyfte från Riyads flygplats med sin privatjet och är på väg till Le Bourget", rapporterar Future TV, en tv-kanal som ägs av al-Hariri-släkten.

Le Bourget i nordöstra Paris-området var den franska huvudstadens första kommersiella flygplats, men används nu bara av privatflyg.

Macron bjöd in al-Hariri och hans familj till Frankrike i onsdags, i hopp om att mildra den kris som utlöstes när al-Hariri meddelade sin avgång för mindre än två veckor sedan, när han befann sig i Saudiarabien.

Kallats gisslan

Macrons medarbetare säger att al-Hariri bjudits in för några dagar men att det inte betyder att han kommer att stanna kvar i exil. Under sitt besök i Göteborg på fredagen sade Macron att den libanesiske premiärministern planerar att återvända till sitt hemland under kommande dagar eller veckor.

Enligt Libanons president Michel Aoun är al-Hariris beslut att tacka ja till Frankrikes inbjudan en "början på en lösning" på krisen. Det har spekulerats i om premiärministern har hållits fången i Saudiarabien, och Libanons president Aoun har till och med refererat till honom som "gisslan", trots att al-Hariri själv har nekat till att så skulle vara fallet.

Måste hem

Även bland andra Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har åtminstone antytt att Saad al-Hariri hållits mot sin vilja i Riyad. Detta får nu Saudiarabien att kalla hem sin ambassadör från Tyskland för konsultationer.

President Aoun och andra libanesiska politiker har sagt att al-Hariri inte kan avgå genom ett besked från utlandet, utan måste komma hem för att göra det.

al-Hariri har både saudiskt och libanesiskt medborgarskap. Det framgår inte om paret har med sig sina barn till Frankrike.