TT-Utrikes

USA har fört samtal på hög nivå med Nordkorea

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Direkta samtal på hög nivå har förts mellan USA och Nordkorea. Och president Donald Trump har förhoppningar om ett fredsavtal mellan Seoul och Pyongyang. Beskedet kom när Trump tog emot Japans premiärminister Shinzo Abe på egendomen Mar-a-Lago i södra Florida.(TT)

De båda ledarna är pressade att leverera mer än ett glatt humör och några birdies på golfbanan. Fokus kommer utöver säkerhetsläget på Koreahalvön att ligga på handelsfrågor, under Abes och Trumps andra möte i USA.

I samband med mottagandet sade Trump att han hoppas att mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un blir av och att fem tänkbara mötesplatser nu övervägs. Men han tillade även att det är möjligt att de två inte kommer att träffas, och att ett möte i sig inte är det viktiga utan vad som blir resultatet av det.

"Chans till lösning"

För en vecka sedan sade Trump att mötet med Kim är planerat till maj eller början av juni.

Trump bekräftade också att direkta samtal mellan USA och Nordkorea redan har hållits "på extremt hög nivå", och att han tror att det finns en stor chans att krisen på Koreahalvön kan lösas.

Shinzo Abe betonade att en viktig fråga för Japan är de kidnappningar av japanska medborgare som genomförts av den nordkoreanska regimen. För USA ligger tre amerikanska medborgare som sitter fängslade i Nordkorea högt på agendan.

Abe tackade Trump - som fått kritik för sin hårdföra och ofta hotfulla retorik mot Pyongyang - för hur han hanterat Koreakrisen.

– Donald, du har visat din orubbliga beslutsamhet, sade Abe, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vid mottagandet betonade Trump också att Sydkorea och Nordkorea formellt fortfarande befinner sig i krig. Länderna har bara skrivit under ett vapenstillestånd.

Ledare under press

– Kriget har inte avslutats. Det pågår i denna stund. Och de förhandlar om att avsluta kriget, sade Trump om det möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och Kim Jong-Un som planeras om drygt en vecka.

Både Trump och Abe är just nu under press. Förtroendet för Abe, som anklagas för korruption, är lägre än på flera år. Och kontroverserna kring Trump avlöser varandra.

Förra året gick Trump och Abe en runda vid Trumps golfbana i Palm Beach och senare ytterligare en i närheten av Tokyo när de möttes i Japan.