TT-Sport

Veteranen Sjödin fann glädjen i Köpenhamn

TT-Sport Artikeln publicerades

Tanken var att kortbane-EM i Köpenhamn skulle vara slutdestinationen för Simon Sjödin. En flytt till just Köpenhamn förändrade allt. - Jag har funnit glädjen till simningen igen, säger 31-åringen. Utanför hotellet i Köpenhamns sydhavn har Simon Sjödin, 31, parkerat sin cykel.(TT)

Utanför hotellet i Köpenhamns sydhavn har Simon Sjödin, 31, parkerat sin cykel. Den svenska landslagssimmaren bor sedan augusti i den danska huvudstaden.

– Fast nu bor jag här med landslaget på hotellet. Det är bara det att jag kunde ta cykeln hit, säger Sjödin och skrattar.

"Ryska skolan"

Efter tio år på Eriksdalsbadet i Stockholm ville Sjödin ha ett miljöombyte efter en tung vår och sommar. Svaga resultat i Swim Open gjorde att veteranen inte togs ut till sommarens VM i Budapest.

– Då var tanken att kortbane-EM här i Köpenhamn skulle vara slutdestinationen. Nu säger jag inte att jag ska köra mot OS i Tokyo (2020), men jag har funnit glädjen i simningen igen och för mig är det viktigt. Visst är resultaten superviktiga, för det är ju det som det handlar om, men nu har jag hittat tillbaka till glädjen, säger 31-åringen.

Han bor på Nørrebro och har endast två kilometer till träningen på det danska elitcentret i Bellahøj, som är Danmarks motsvarighet till det svenska nationella elitidrottscentret (NEC) i Stockholm.

– Jag kommer ju från den ryska skolan med Andrej (Vorontsov) som var huvudtränare på NEC 2013 till 2016. Då var det ju mycket långt och fart på träningarna. Nu har vi väl lite mer teknikorienterat träning - detaljerna är viktiga. Och det är väl just detaljerna jag har saknat, säger Sjödin.

Bland de danska träningskamraterna märks exempelvis Viktor Bromer, dansk EM-guldmedaljör på 200 meter fjärilsim 2014. Under hösten har han även tränat i en månad med OS- och VM-guldmedaljören Chad le Clos, Sydafrika, i Turkiet.

"Kunna bråka om medaljer"

– Jag hade bra träningspartners även i Stockholm, men nu har jag partners som simmar mina distanser. Ur den aspekten är det ju mer anpassat för mig.

På kortbane-EM på "hemmaplan" ställer han upp på 200 meter medley och 200 meter fjärilsim. På den förstnämnda distansen tog Sjödin EM-silver 2013 och på den sistnämnda blev det ett EM-brons 2015.

– Steg nummer ett är att ta mig tillbaka dit jag var och vara avslappnad. Är jag det ska jag kunna bråka om medaljer - det är ju därför jag är här och det är därför jag simmar, säger han.

Nästa år är målet att simma långbane-EM i Glasgow.

– Därefter kommer jag väl att sätta mig ner och fundera på om det blir en satsning mot Tokyo-OS 2020 eller om det blir det civila livet. Vi får se. Just nu är jag bara glad över att ha hittat glädjen till simningen igen, säger Simon Sjödin.