TT-Sport

USA vann - läggscenariot borta

TT-Sport Artikeln publicerades

Juniorkronorna behöver inte bekymra sig över att en förlust i sista gruppmatchen mot Ryssland skulle kunna ge ett bättre kvartsfinalmotstånd. USA vann en rysare över Finland med 5-4 och säkrade andraplatsen i grupp A bakom Kanada.(TT)

En förlust för fjolårets JVM-guldvinnare hade kunnat få den märkliga effekten att det hade blivit en nitlott för Sverige att vinna gruppen. Då hade svenskarna riskerat att få USA i kvartsfinal.

Nu blir det inte så. Sverige har till och med råd att förlora med ett mål mot Ryssland och ändå vinna gruppen. Då väntar Slovakien eller Danmark i kvartsfinal.

Risken att stöta på USA eller Finland finns dock kvar för svenskarna. Vid en förlust med två mål mot Ryssland blir Sverige tvåa och ställs mot Finland, blir det förlust med tre mål blir det en tredjeplats och möte med USA.

Hemmanationen höll dock på att förlora trots ledning med både 3-0 och 4-2. I mitten av den tredje perioden var Finland i kapp, men amerikanske backen Adam Fox avgjorde när han sköt 5-4 med 1.37 kvar av matchen.

Joey Anderson gjorde två mål för USA medan finländske forwardstalangen Eeli Tolvanen bröt måltorkan och gjorde sitt första mål i turneringen.