Nyheter

Tungt genrep för Mårts Tre Kronor

Plötsligt var inte alla nej från NHL-spelare förbundskapten Pär Mårts största problem inför VM i Ryssland. Det var spelet. Och viljan. I VM-genrepet mot Tjeckien blev Tre Kronor utspelat och förlorade med hela 1-7. - Det fanns ingen botten i dag, sade en mycket besviken Mårts .(TT)
Publicerad 29 april 2016

När TT får tag på Mårts sitter han i bussen på väg till flyget hem. En flygresa som kommer innebära att VM-förhoppningarna släcks för flera spelare.

””

Vilka som kommer med i 25-mannatruppen blir officiellt på lördagen men i fredagens rekordförlust mot Tjeckien stärkte inga spelare sina VM-aktier.

””

Utspelade

Sverige blev utspelat av tjeckerna. Ett felpass gjorde att Roman Cervenka kunde göra 1-0 redan efter 41 sekunder. Och minuter senare blev det tjeckisk straff men precis som i onsdags så stod Viktor Fasth i vägen för David Pastrnaks straff.

Pastrnak fick dock revansch när han petade in en retur till 2-0. Pastrnak hann även med att fult armbåga Martin Lundberg i ansiktet innan perioden var över och Lundberg kunde inte spela mer i matchen.

Fasth var kanske den ende Tre Kronor-spelaren som fick godkänt i matchen även om han släppte in fyra mål sista perioden. Men med rätt understöd har Tre Kronor i Fasth en målvakt som kan avgöra en VM-match.

Kort ljusglimt

När Sverige slog Tjeckien med 7-2 i onsdags vaknade man efter en period och det skedde nu igen med rappare och aggressivare spel. VM-klara Mikael Backlund reducerade i power play. Sverige fick spela flera minuter i fem mot fyra men tappade sakta tempo och väl fulltaliga igen så kunde Lukas Kaspar sätta 3-1.

””

Men i sista perioden rasade Tre Kronors spel helt ihop. På sex minuter gjorde Tjeckien fyra mål och aldrig tidigare har Sverige förlorat så stort mot nationen Tjeckien.

””
””

Många NHL-nej

Ett annat problem för den svenska landslagsledningen är alla nej från NHL-spelare.

””

Bara sex NHL-spelare finns med på listan över elva VM-klara spelare. På fredagen tackade Jakob Silverberg och Rickard Rackell, båda Anaheim, nej till VM.

””

Och ska Mårts ta med sig något positivt från Tjeckien-matchen så är det väl uttrycket "ett dåligt genrep blir en bra premiär".