TT-Sport

Svenskarna måste lyfta Ottawas defensiv

TT-Sport Artikeln publicerades

Det pratas om att Matt Duchene kan vara pusselbiten som gör mästarlaget. Men Ottawa kommer inte att lyfta Stanley Cup-bucklan om inte den svenskdominerade backbesättningen matchar den vassa offensiven. - Vi är tillräckligt bra, säger veteranen Johnny Oduya.(TT)

Erik Karlsson styr spelet i powerplay från blålinjen och skickar i väg passningar med försumbara marginaler. I det andra laget stänger Johnny Oduya båsdörren mitt i en övning och försvarar så gott han kan med klubbladet i händerna och skaftet mot isen.

Det är ögonblicksbilder från Ottawas träning som säger mycket om ytterligheterna i backbesättningen som bildar ryggraden i det titeljagande laget.

När lagpasset är upplöst och Karlsson skickar upp puckar i krysset tar Oduya i stället en lång diskussion med den defensive centern Nate Thompson om spelet i numerärt underläge.

– Det är en pågående dialog. Det gäller alla delar av spelet men för oss... Vi är väl kanske lite mer intresserade av boxplay eftersom det är en av våra större uppgifter, säger Oduya.

"Har alla delar"

Den 36-årige backveteranen gjorde NHL-debut 2006 och har vunnit Stanley Cup två gånger, med Chicago 2013 - då han hade slutspelets bästa plusstatistik av samtliga backar - och 2015.

Efter åren i New Jersey, Atlanta, Winnipeg, Chicago och Dallas vet Oduya vad som krävs.

Han tycker att Ottawa - som var ett mål från Stanley Cup-finalen i våras - har det mesta.

– Vi har alla delar som behövs för att gå till slutspel och gå långt. Det är ett hungrigt lag, lite underskattat. Vi har bra fart och nu har vi gjort ganska mycket mål också, kanske fler än förut. Bra målvaktsspel. Jag tycker att backuppsättningen är ganska stabil också, säger han.

På minussidan

Om man jämför med förra säsongen då Ottawa pressade det blivande mästarlaget Pittsburgh till förlängning i den sjunde och avgörande semifinalen är den här höstens upplaga betydligt vassare framåt - över ett mål mer per match - men också mer givmild bakåt.

Mot den bakgrunden går det att ifrågasätta den uppmärksammade värvningen av Matt Duchene från helgens Globenmotståndare Colorado. Borde inte klubbledningen ha tittat på en annan lagdel?

Faktum är att lagets tre svenska backar - Karlsson, Oduya och Fredrik Claesson - befinner sig på fel sida nollstrecket i plus/minus-statistiken 14 omgångar in i säsongen. Med tanke på att trion lägger beslag på över hälften av den tillgängliga speltiden på positionen krävs det en skärpning om det ska gå som det är tänkt.

– Försvaret kanske inte har varit riktigt lika vasst (som offensiven) men jag tycker att vi är tillräckligt bra. Självklart måste man nå sin nivå men underlaget finns där, säger Oduya.

Fokus på slutspel

Han tycker att det är tidigt att spekulera i om Ottawa kan ta hem bucklan.

– Som lag har man alltid inställningen att man kan göra det. Sen är det någonting som det ska spelas om. Det är mycket som måste ramla på plats. Vi har fokus på att gå till slutspel.

Å andra sidan gick Oduya till Ottawa av en anledning.

– Jag har inte så mycket annat att spela för än att vinna. Det är inte så att man åker runt och jagar poängrekord...