Nyheter

Historiskt silver efter svensk storförlust

Sverige siktade på en historisk guldmedalj i JVM. Det blev "bara" ett historiskt silver. Stormakten USA dominerade finalen och vann med hela 9-3. Det svenska JVM-laget fick en drömstart i finalen. Redan efter 1.(TT)
Publicerad 13 januari 2018

Det svenska JVM-laget fick en drömstart i finalen. Redan efter 1.35 minuter styrde Thea Johansson in 1-0 bakom USA:s målvakt Lindsay Reed.

Men mer än så kunde Blågult aldrig skaka om sin motståndare.

USA var alldeles, alldeles för bra.

Den svenska ledningen stod sig visserligen i 4.39 minuter, men efter Katelyn Knolls kvittering handlade finalen i Ryssland mer om en amerikansk uppvisning i form av vägvinnande spel och effektiva avslut.

Första perioden resulterade i ytterligare två mål, genom Casey O'Brien och Britta Curl. Sedan lossnade det rejält för USA, som inför mötet med Sverige hade tre raka finalvinster och totalt sex JVM-guld. Med fem mål inom loppet av sex minuter - fram till 8-1 - säkrades det fjärde raka guldet och innan andra perioden var över gjorde Knoll sitt andra mål i matchen.

””

Jenny Antonsson och Lina Ljungblom putsade till förlustsiffrorna i tredje perioden.

Sverige blev det första europeiska lag som tog silver i JVM. Tidigare har de ädlaste medaljerna bara fördelats mellan USA och Kanada.