TT-Sport

Steg i rätt riktning för Lagerbäcks Norge

TT-Sport Artikeln publicerades

Lars Lagerbäck, 68, kunde ha varit i Janne Anderssons sällskap och njutit av segern mot Frankrike. I stället lockade ett nytt utlandsäventyr. Uppdraget: Få fart på norsk landslagsfotboll. Det går långsamt framåt.(TT)

Ett dygn efter den närmast osannolika upplösningen på Friends klev Lagerbäck in till en landskamp på Ullevål för första gången som norsk förbundskapten. Stora läktarsektioner gapade tomma, bara 12 179 kom. Intresset för landslaget är svagt efter den tama starten i VM-kvalet.

Men 1-1 mot Tjeckien var ett steg i rätt riktning även om Norge hade behövt vinna för att ha en möjlighet att utmana om andraplatsen i gruppen.

Och Norge borde ha vunnit.

– Vi hade lite för många bolltapp i första halvlek, men i andra blev det betydligt bättre, säger Lagerbäck.

Alexander Söderlund kvitterade på straff i andra halvlek och bara minuter senare hade han öppet mål men Tarik Elyounoussi valde obegripligt nog att avsluta själv.

Inställningen var det inget fel på. Bitvis i andra halvlek var spelövertaget kompakt, men på det taktiska och organisatoriska planet finns ett och annat att jobba på.

– Totalt sett tycker jag att arbetsinsatsen är bra, killarna visar en bra attityd och ingen faller ur ramen. Det kändes som ett steg framåt, säger Lagerbäck.

Theodor Gebre Selassies ledningsmål för Tjeckien var ett sånt som ingen tränare accepterar, allra minst Lagerbäck. Högerbacken Jonas Svensson tappade markeringen vid bortre stolpen och tjecken stötte enkelt in bollen.

Inte ett slutspel på evigheter

Inte sedan EM 2000 har norsk landslagsfotboll varit med på någon av de stora internationella scenerna. Det kommer att dröja ett par år till.

Samtidigt är Sverige med i fajten om segern i sin kvalgrupp och en direktplats till VM i Ryssland nästa sommar

Lagerbäck var med och bidrog till den grund Janne Andersson lade i höstas, i rollen som rådgivare åt den färske förbundskapten. Men i stället för att haka på landslagets framgångsvåg valde Lagerbäck i vintras att nappa på budet från Oslo, sedan Per-Mathias Högmo sparkats.

Andersson är tacksam för tiden med Lagerbäck.

– Det var mer förbundskaptensrollen som helhet, som han hade upplevt i flera olika sammanhang, mer än vad som hände på planen för den delen kände jag mig ganska trygg i. Däremot var det mycket runt omkring och att ha med Lasse som ett bollplank kring vad som förväntades av mig i olika sammanhang var nyttigt.

Ringde och gratulerade

– Speciellt vid den första samlingen var han viktig. Det gav mig väldigt mycket under det halvår vi jobbade tillsammans. Inte minst hans klokhet. Jag tankade av honom ganska mycket, säger Janne Andersson till TT.

Med fyra matcher kvar är Norge nio poäng efter grupptvåan Nordirland, fem efter Tjeckien och har dessutom tre poäng upp till Azerbajdzjan. Tyskland leder gruppen med full pott efter sex matcher.

Lagerbäck får sikta in sig på att använda återstoden av kvalet att bygga för framtiden, mot EM-slutspelet om tre år. På tisdag väntar Sverige på Ullevål.

– Det ska bli kul att mötas. Han ringde och gratulerade till segern mot Frankrike, säger Janne Andersson.