TT-Sport

Pengar ska inte stoppa NHL i OS

TT-Sport Artikeln publicerades

Pengar ska inte var orsaken till om NHL-spelare kommer att finnas med i OS-hockeyn 2018 eller inte. Internationella ishockeyförbundet (IIHF) är därför berett att kliva in ekonomiskt, säger ordföranden René Fasel. Ett NHL-deltagande i vinter-OS 2018 handlar till stor del om finansiering.(TT)

Ett NHL-deltagande i vinter-OS 2018 handlar till stor del om finansiering. På onsdagen ska NHL, Internationella olympiska kommittén (IOK) och nationella hockeyförbund träfas i New York, skriver finländska yle.fi. Senast i januari behövs ett definitivt beslut tas. Det är i en intervju på kanadensiska TSN:s nätsida som IIHF-ordföranden René Fasel uttalar sig.

– Jag skulle säga att vi närmar oss en lösning beträffande finansieringen av försäkringar och transporter, säger Fasel.

Spelarnas försäkrings- och transportkostnader tros uppgå till 10 miljoner dollar, drygt 91 miljoner kronor. Andra kostnader kring NHL-deltagande uppskattas uppgå till ungefär lika mycket. Tidigare har IOK stått för NHL-spelarnas kostnader men finansieringen är nu öppen, skriver yle.fi.

– Pengarna borde inte vara en orsak att tacka nej till OS. Pengar finns det tillräckligt av inom IIHF-familjen och i NHL. Jag tycker att det är rätt att NHL eller NHL-spelarna inte ska behöva betala för resekostnaderna och försäkringarna, säger Fasel.

TSN-kolumnisten Bob McKenzie skriver att NHL-klubbarna inte är helt bekväma med att IIHF skulle ta kostnader som enligt NHL tillhör IOK. De pengar som IIHF skulle satsa på OS är nämligen pengar som skulle behövas för att utveckla ishockeyn på gräsrotsnivå.

NHL uppskattas behöva ta paus i två, tre veckor om NHL-spelarna deltar i OS.