TT-Sport

Patrik Sjöberg blir hedersdoktor i Malmö

TT-Sport Artikeln publicerades

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg har blivit utsedd till hedersdoktor vid Malmös universitet. Sjöbergs kamp mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar inom idrottsvärlden ligger bakom utnämningen.(TT)

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg har blivit utsedd till hedersdoktor vid Malmös universitet. Sjöbergs kamp mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar inom idrottsvärlden ligger bakom utnämningen.

"Det känns som den finaste utmärkelsen jag fått och det stärker mig att fortsätta jobba för ökad medvetenhet om barns och ungas utsatthet inom idrottsrörelsen och andra organisationer", säger Sjöberg i ett pressmeddelande från universitetet.

I sin bok "Det du inte såg" (2011) berättade Sjöberg hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsattes för sexuella övergrepp av tränaren och styvpappan Viljo Nousiainen.

    I motiveringen bakom utnämningen skrivs det "i ditt arbete med barns rättigheter inom idrotten i förhållande till sexuella trakasserier och övergrepp har du gjort det möjligt för andra att säga ifrån och omöjligt för idrottsföreningar att blunda för frågan".

    Sjöberg blir hedersdoktor vid fakulteten för lärande och samhälle.