TT-Sport

Ottawas målvakter hyllas

TT-Sport Artikeln publicerades
Foto:Adrian Wyld

Spelet har varit långt ifrån perfekt. Men Ottawas målvaktsspel - med Robin Lehner och Craig Anderson - har hyllats. "De har växt med ansvaret", säger målvaktstränaren Richard Wamsley inför lördagens match mot Detroit.(TT)

Sedan början av oktober hade general managern Bryan Murray sett samma sak i Ottawas spel. Tappade puckar, slarviga uppspel och alldeles för många chanser till motståndarna.

I början av december fick han nog.

Tränaren Paul MacLean, som för mindre än 18 månader utsågs till den bästa i hela NHL, fick sparken.

Nu ska nye tränaren Dave Cameron få ordning på NHL-klubben.

Och det finns en detalj som han inte behöver bry sig om.

Målvaktsspelet.

Räddat laget

Både Craig Anderson och Robin Lehner har storspelat och räddat laget i matcherna fram till den tre dagar korta julledigheten.

– Jag gillar vad de har gett till laget. De hjälper varandra och låter oss vila en som kanske inte presterat allt för bra under den senaste matchen. Det ger den spelaren en möjlighet att titta lite extra på matchen och göra en bättre insats nästa gång, säger målvaktstränaren Richard Wamsley till klubbens webbplats.

– Det här är något som både spelarna har bidragit med, vilket har gett oss ett målvaktsspel som kan vinna matcher.

De har fått jobba, minst sagt. Ottawa Senators är ett av fyra lag som har släppt till flest skott. Efter 34 matcher har Anderson och Lehner tillsammans fått se 1 149 puckar skickas på deras mål.

– Vi har släppt till fler skott än vad vi vill. Men jag tror det är en mer önskvärd situation för målvakter än det motsatta, säger Wamsley.

– Vi har dessutom två målvakter som klarar av det fysiska spelet med många skott och chanser. De har vid vissa tillfällen gjort flera bra räddningar och stulit matcher till oss.

"Bättre proffs"

En stor anledning, enligt Wamsley, till Ottawas storspelade målvakter är Robin Lehners mognad, att den 23-årige svensken fått spela flera matcher och blivit mer van vid spelet och det hektiska spelschemat i NHL.

– Robin är ett bättre proffs nu än tidigare, säger Wamsley.

– Han fått erfarenhet av hur det är att vara en spelare i ligan, av hur det är att vara pappa, av hur det är att göra sig redo för nästa match. Han har verkligen växt. Han ser ut som en NHL-målvakt, och det är den bästa kommentaren man kan få.

Vem av Craig Anderson och Robin Lehner som får spela mot Detroit natten till söndag är fortfarande oklart.