TT-Sport

Landslagsåkarna nobbar Bruksvallarna

TT-Sport Artikeln publicerades

Petter Northug får tävla utan blågul landslagskonkurrens i Bruksvallarna. Enda svenska landslagsåkare till start vid skidsäsongens smygpremiär blir Emma Wikén. - Vi ser det här som en väldigt, väldigt viktig tid av träning för att få till helheten av säsongen, säger förbundskapten Rikard Grip.(TT)

I helgen inleds längdskidåkningssäsongen med den svenska smygpremiären i Bruksvallarna i Härjedalen.

Men bara en av Sveriges 20 landslagsåkare kommer till start. Inte heller Charlotte Kalla, som tränar utanför landslaget, finns med på deltagarlistorna.

Intensivt i Ruka

– Emma Wikén är den som kommer åka av de som tillhör grupp 1 (landslagsgruppen). Vi är i en viktig period nu där det gäller att göra avvägningar mellan tävling och träning helt enkelt. Det blir väldigt intensivt tävlande med Gällivare nästa helg som är Sverigepremiären och sedan världscupen som drar igång med tre tävlingar i Ruka (24-26 november). Där lär man åka alla loppen med tanke på att det är en mini-tour, säger förbundskapten Rikard Grip på telefon efter det nyss avslutade landslagslägret i Idre.

Åkarna i landslagsgruppen har nu olika upplägg inför nästa veckas officiella längskidpremiär i Gällivare.

– Någon stannar kvar på Idre och tränar, någon åker hem till hemmamiljö och fortsätter sin träningsbelastning där för att göra en optimal förberedelse inför världscupsäsongen, säger Rikard Grip som är nöjd med lägret i Idre.

"Glimt i ögat"

Norska skidstjärnan Petter Northug blir det så kallade Bruksvallsloppets stora affischnamn. 31-åringen hindras däremot från att delta i den tilltänkta blågula Tre Kronor-dräkten.

– Vi ska ta seden dit vi kommer och uppföra oss på ett bra sätt. Svenskarna är så snälla med oss att vi självklart ska respektera de regler som gäller, säger Northugs manager Are Sørum Langås till Expressen.

– Han (Northug) skapar intresse för sporten vilket jag ser som positivt och jag tror det är med en stor glimt i ögat han gör sina saker, säger Rikard Grip.