TT-Sport

Lundqvist siktar på VM-spel

TT-Sport Artikeln publicerades

Joel Lundqvist kallar Tre Kronors lag för "den nya generationen". Samtidigt hoppas veteranen att det finns plats för spelare med VM-rutin. - Jag känner ett jättesug och tycker det är kul att vara här, säger han.(TT)

Frölundas 35-årige lagkapten behövde lite extra tid på sig för att släppa semifinalförlusten mot Brynäs. När han till slut fick tankarna på rätt köl var beslutet rätt given. Centern öppnade som vanligt dörren till Tre Kronor - och förbundskapten Rikard Grönborg var snabbt där och skrev in veteranen till landslagsturneringen Carlson Hockey Games.

– Första veckan var tuff. Jag var besviken och undrade vad man hade kunnat ha gjort annorlunda. Men nu har jag fått ladda om och jag ser fram emot den här veckan, säger Lundqvist.

– Det är tre tuffa matcher nu och sedan får man se om man är med på återsamlingen på onsdag. Det kommer in folk hela tiden och det är stenhårt om platserna.

Vill spela VM

Lundqvist är med i matcherna mot Ryssland i Stockholm på torsdagskvällen och helgens möten med Tjeckien och Finland i Ceske Budejovice.

Först efter dessa landskamper bestäms det om han är en av spelarna som får följa med till VM-staden Köln.

– Jag tror ingenting just nu, utan jag tänker först och främst på den här veckan och att jag ska göra det så bra som möjligt under träning och match. Vi ska självklart försöka vinna matcherna, och för egen del handlar det om att ligga på den nivån som man vill och därmed kunna ge sig en chans att ta en plats, säger han.

TT: Vill du spela VM?

– Absolut. Jag känner ett jättesug och tycker det är kul att vara här. Kroppen känns bra och jag har fått smälta det som har varit och verkligen laddat om för att kunna vara med här och prestera.

"Nya generationen"

TT: Hur ser du på lagbygget just nu?

– Det är den nya generationen spelare som är puckskickliga och skridskostarka. Jag tycker det är ett starkt lag där många har hög skicklighet. Men det är jättesvårt att jämföra med tidigare år, varje år har sin egen stämpel, säger han.

– Man behöver spets för att vinna turneringar, samtidigt som man behöver ett starkt lag bakom och det känner jag att det här laget har.

Joel Lundqvist, som har ett år kvar på kontraktet med SHL-klubben Frölunda, är den överlägset mest erfarne spelaren i Tre Kronors trupp. Med två VM-guld, två VM-brons och totalt 125 lanskamper har han rutinen som kan innebära att han är precis vad Grönborg vill ha i VM-truppen.

– Det känns som att han leder på sitt sätt att vara och på sitt sätt att göra saker. Han är Mr hundraprocent där ute. Han ger alltid max. Han är en fantastisk ledare, och det tycker jag lyser igenom. Sedan är han är väldigt bra hockeyspelare också men jag tycker det separerar honom från många andra, säger Grönborg.