TT-Sport

Kris i italiensk fotboll

TT-Sport Artikeln publicerades

Inget VM. Ingen förbundskapten. Och ingen ordförande i fotbollsförbundet. Italiensk fotboll är i kris. Det blev dött lopp i ordförandevalet i Italienska fotbollsförbundet (FIGC). Efter fyra omröstningsrundor hade ingen av de tre kandidaterna fått enkel majoritet.(TT)

Det blev dött lopp i ordförandevalet i Italienska fotbollsförbundet (FIGC). Efter fyra omröstningsrundor hade ingen av de tre kandidaterna fått enkel majoritet. Misslyckandet att utse en ordförande leder troligtvis till att Italiens olympiska kommitté (Coni) tar över kontrollen av landets fotbollsförbund.

Italiens kvalfiasko mot Sverige i playoff till herr-VM ledde till krav på revolution inom landets fotboll. Det började med att förbundskaptenen Gian Piero Ventura fick gå. Ordföranden Carlo Tavecchio stretade emot avgångskraven till en början men avgick till slut från sin post.

Situationen kompliceras ytterligare av att Serie A står utan ordförande sedan klubbarna i högstaligan inte kommer överens om vem som ska ta över. Av den anledningen vädjade Italiens olympiska kommitté att valet skulle skjutas upp tills högsta ligan har en ny ordförande.

I ordförandevalet var Gabriele Gravina, ordförande i Italiens tredjedivision, närmast att vinna. I slutomgången, där två kandidater återstod, fick Gravina 39,06 procent av rösterna medan Cosimo Sibila, ordförande i amatörligan, fick 1,85 procent. Men 59,09 procent röstade blankt. Samtidigt fick förre basen Tavecchio stående ovationer när han avtackades.

U21-landslagets förbundskapten Luigi Di Biagio leder Italiens A-landslag i träningslandskamperna mot England och Argentina i mars men förhoppningen är att en ny tränare är klar till Nations League i september. För att attrahera ett toppnamn har FIGC öronmärkt motsvarande 60 miljoner kronor.