TT-Sport

Karlsson-dom öppnar för nya processer

TT-Sport Artikeln publicerades

Domen mot Ulf Karlsson om förtal av Zlatan Ibrahimovic kan öppna för rättsprocesser även mot medier som återgett uppgifterna, anser flera experter på tryckfrihet.(TT)

Idrottsledaren Ulf Karlsson bötfälls av Värmlands tingsrätt för uttalanden om Zlatan Ibrahimovic under en debatt om dopning, men frias på åtalspunkten om vad han sagt till en journalist. Alla har, enligt tryckfrihetsförordningen, rätt att lämna uppgifter till media.

Däremot kan medias rapportering om vad Karlsson sagt, både under debatten och till reportern, leda till nya rättsprocesser.

– Om Zlatan vill nita någon tidning eller radiostation kan han väcka talan mot dem. Då blir det ett tryckfrihetsmål där ansvarig utgivare får stå till svars, säger Nils Funcke, journalist och expert på tryckfrihetsfrågor.

Kunde det vara sant?

Den uppfattningen delas av Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Det blir en fråga om det skulle vara försvarligt att publicera uppgiften. Och det kanske man kan säga att det är, eftersom Ulf Karlsson är en känd profil och en expert i dopningsfrågor, resonerar Schultz.

– Men då måste man gå längre och fundera på om uppgiften är sann eller om det finns skälig anledning att tro att den är sann, som det står i lagen. Och där är det väl inte säkert att medierna har fullgjort sin undersökningsplikt, säger Mårten Schultz, som inte vill förutspå hur ett sådant tryckfrihetsmål skulle sluta.

"En händelse i sig"

Mediehusens branschorganisation, TU, anser dock att medierna gjort sitt jobb.

"Att berätta om att anmärkningsvärda uttalanden gjorts - här dessutom från en före detta friidrottschef och dopningsexpert - är inte att förtala. Det är en händelse i sig", skriver TU:s chefsjurist Per Hultengård i ett meddelande till medlemsföretagen.