TT-Sport

"Järnladyn" utmanar Sjöström

TT-Sport Artikeln publicerades

Sarah Sjöström glänste och tog fem segrar och en andraplats i omstarten av världscupen. Problemet var bara att "järnladyn" Katinka Hosszu var ännu vassare. Ungerskan tog sex grensegrar, vann deltävlingen och tog in nio poäng i totalen.(TT)

Supersvenskan håller dock fortfarande ett stadigt grepp om totaltiteln och leder med 81 poäng när världscupen har nått halvvägs, fyra av åtta deltävlingar.

Sjöström har sammanlagt 353 poäng mot Hosszus 272. Ungerskan har vunnit världscupen de fem senaste åren och visade att hon inte gett upp ännu.

Nästa deltävling, den sista i andra klustret, avgörs i Doha, Qatar, onsdag-torsdag.

Hosszu, kallad "Järnladyn" för att hon simmar så många grenar, säkrade delsegern i Hongkong med vinsten på 100 meter medley där hon besegrade Sjöström och vann på 56,97, 46 hundradelar över sitt egna världsrekord.

Det var helgens bästa prestation, enligt den poängtabell där tiderna omvandlas.

Nära världsrekordet

Sjöström följde upp lördagens tre segrar med att vinna 50 meter fjäril, 100 meter fritt och bli tvåa på 100 meter medley.

Sjöström har världsrekorden på sju distanser i kort- och långbana - fler än någon annan i simvärlden - men har länge också jagat Therese Alshammars världsrekord på 50 meter fjäril.

Hon vann distansen överlägset, men hennes 24,62 var 24 hundradelar över rekordet.

Överraskande snabbt

Med tanke på att hon haft semester och bara tränat i ett par veckor var det ändå överraskande snabbt och bara en tiondel över hennes personliga rekord.

– Det var kul. Det verkar som jag gör mina bästa lopp på 50 meter fjäril när jag precis gjort ett lopp innan, sade Sjöström då hon intervjuades av tävlingsspeakern.

Bara några minuter före fjärilsimmet hade hon simmat medleyloppet.

Tvåan Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, var hela 84 hundradelar bakom. På 100 meter fritt vann Sjöström på 51,99, 1,4 sekunder över egna världsrekordet, och segermarginalen till nederländskan var 54 hundradelar.