TT-Sport

Gymnastiktränare anmäld för trakasserier

TT-Sport Artikeln publicerades

En gymnastiktränare har anmälts till diskrimineringsombudsmannen för flera års trakasserier. - Jag blir så himla upprörd över att tränaren inte tas bort från svensk gymnastik, säger ordföranden som skrivit anmälan till Aftonbladet.(TT)

Enligt anmälan, som gjordes av tränarens tidigare förening i norra Sverige, har flera gymnaster drabbats av ätstörningar och tränaren ska ha orsakat att "gymnaster gråtit på var och varannan träning" och "inte vill leva längre".

Tränaren har tidigare polisanmälts, men den utredningen lades ner. Och först nu har aktiva klivit fram.

I annan förening

Tränaren är nu verksam i en annan förening. Svenska gymnastikförbundet har meddelat den föreningen att man saknar förtroende för tränaren, men generalsekreterare Johan Fyrberg säger till Aftonbladet att man inte kan stoppa tränaren.

– Föreningen är ansvarig för sina verksamheter, men jag kan säga att vi har vidtagit en rad åtgärder och rekommendationer för att säkerställa att träningen är så trygg som möjligt. Vi tilldelar inte tränaren några förbundsuppdrag och har kommit med rekommendationer om hens möjlighet att verka i föreningen. Vilka går jag inte in på. Men jag kan anse det vara problematiskt att hen fortfarande är verksam, ja, säger Fyrberg.

Fyrberg säger till nyhetsbyrån Siren, uppger Dagens Nyheter, att gymnastikförbundet polisanmält totalt fyra olika fall sedan han tillträdde på posten som generalsekreterare i januari 2015.

"Gemensam problematik"

Så sent som i förra veckan meddelade förbundet att en annan tränare i landet polisanmälts för olämpliga träningsmetoder och oacceptabelt beteende i samband med träning.

– Det finns en gemensam problematik i fråga om olämpliga träningsmetoder som vi identifierat, och som jag verkligen beklagar. Det tar tid för unga att komma fram och vi har jobbat hårt för att förändra den här kulturen. Här är vi oerhört tacksamma för att aktiva och föräldrar nu hör av sig till oss så att vi kan agera, säger Fyrberg till Siren.