TT-Sport

Frostigt för Göteborg efter EM-festen

TT-Sport Artikeln publicerades

EM i ridsport förra sommaren skulle ge arrangerande Göteborg en budgeterad kostnad på 13 miljoner kronor. I stället blir det minst 55-60 miljoner. - Saker kunde ha gjorts annorlunda, säger Lotta Nibell, vd på Got Event.(TT)

Got Event är ett kommunägt bolag som har hand om Göteborgs stora arenor, och varje år arrangerar den internationella tävlingen Gothenburg Horse Show i Scandinavium. När Göteborg sökte och tilldelades ridsport-EM 2017, utsågs Got Event att sköta arrangemanget.

I samma veva som Göteborg fick EM, 2014, kom Lotta Nibell till Got Event som vd. Hon var alltså inte med när den första planeringen gjordes.

EM blev en sportslig succé. Men för Göteborg, som tog hela den ekonomiska risken, blev kalaset mångfalt mera kostsamt än beräknat.

Biljettfiasko

Den första budgeten låg på 70 miljoner kronor i omsättning.

– Då ingick cirka 35 miljoner i biljettintäkter, 15 miljoner från sponsorer och att staden själv skulle gå in med 13 miljoner, säger Lotta Nibell.

Men många kostnader blev större än beräknat, medan biljettintäkterna blev mindre. Man sålde "bara" 100 000 biljetter till de sex tävlingsdagarna på Ullevi. Målet var att sälja 30 000 fler. En kundanalys har pekat på höga biljettpriser (200 kronor som lägst), och Nibell tror att tidpunkten vid skolstarten inte var idealisk för ett evenemang som behövde tillresande besökare.

Just nu ligger kommunens EM-kostnad på knappt 55 miljoner kronor. Men då har man inte räknat med några miljoner för att tunga fordon körde sönder konstgräsplaner på Heden, och inte heller ett eventuellt skadestånd i en tvist om upphandling.

Extern granskning

En revisionsbyrå har fått i uppdrag att göra en extern granskning av hur det kunde bli så fel. Innan den blir klar vill Lotta Nibell inte vara alltför detaljerad.

Men hon tvivlar på att det var rätt affärsmodell att låta just ett kommunalt bolag stå som arrangör, med de regler om exempelvis offentlig upphandling som det medfört.

– Jag kan tänka mig ett konsortium, där olika intressenter kommer överens om att dela på både nyttan och risken. Eller att kommunen upphandlar en arrangör, som i sin tur blir friare att göra avtal med privata parter som vi inte kunnat göra, säger Lotta Nibell.

En sådan avtalsform går ut på att leverantörer också blir sponsorer med exempelvis biljettpaket - vilket ett kommunalt bolag inte kan kräva.

Startade för sent

Hela EM arrangerades i centrala Göteborg på anläggningar som normalt används för andra saker. Det gav charm och tillgänglighet, men också utmaningar som andra arrangörer inte ställts inför.

En analys som gjordes av EM-projektet 2016 pekade på att upphandlingar påbörjats för sent, men också att avtalet för tv-produktionen blev dyrare än man trott. Dessutom ökade kostnaden för säkerhet, jämfört med den första budgeten.

Ridsportförbundet får inget ekonomiskt utfall från EM, varken plus eller minus.