TT-Sport

Försvaret i fokus för Sverige

TT-Sport Artikeln publicerades

Ett svajigt försvarsspel sänkte Sverige i OS. I helgen möter handbollsdamerna Tyskland två gånger om, för att få ordning på just försvaret till EM på hemmaplan. - Det är det vi ska lägga störst kraft på, säger förbundskaptenen Henrik Signell.(TT)

Om tio dagar startar EM och Sverige ställs mot tufft motstånd direkt på Hovet i Stockholm då Spanien - som var i EM-final för två år sedan - står på andra sidan.

Det har bara gått lite drygt tre månader sedan det svenska laget senast spelade ett mästerskap. OS i Rio de Janeiro fick, efter ett hyfsat gruppspel, ett brutalt slut mot Norge (20-33) i kvartsfinalen.

Vill kunna variera

Nytillträdde förbundskaptenen Signell fick dra en del smärtsamma lärdomar.

– Jag fick en tydligare bild av var vi står och vad vi är bra på och vad vi behöver jobba vidare med, säger han.

– En del är ju försvarsspelet. Vi måste hitta tryggheten i det, i samarbeten och roller. Sedan beror det ju mycket på motståndaren också och vilka vi har inne. Både försvars- och anfallsmässigt vill vi kunna vara lite mer flexibla, verkligen utnyttja våra individuella styrkor och klara av att kunna byta spel och spelidé utan att det blir för otryggt och plottrigt. Och där tycker jag att vi kommer framåt hela tiden.

Rutin saknas

Mittsexan Linn Blohm, som tidigare tagit en stor roll i försvaret, dras med en stressfraktur och det är osäkert om hon kommer att bli spelklar till EM. Henrik Signell valde också att inte ta med Linnea Torstenson till EM, vilket betyder att Sverige även står utan en av sina mest rutinerade försvarsspelare.

– Rutin är viktigt, det är inget som jag underskattar. Däremot tycker jag att de typerna som är inne nu, som inte har den rutinen om man pratar antal landskamper, har något annat. De har den här respektlösheten, är starka och tuffa mentalt. Jag är övertygad om att de klarar det mentalt.