TT-Sport

Fokus på prestation - inte på många mål

TT-Sport Artikeln publicerades

Om landslaget når playoff eller inte kan bli en målskillnadsaffär i Amsterdam sent på tisdag kväll. Hur tacklar förbundskaptenen Janne Andersson det? Mest genom att rycka på axlarna och konstatera att mål är inget som kommer på beställning.(TT)

Det är mycket som fortfarande hänger i luften och som måhända inte klargörs förrän samtliga matcher är överstökade i gruppspelet.

Vilka lag kommer sist i grupperna och stryks när en av nio grupptvåor ska sållas bort i kampen om åtta playoff-platser?

Hur påverkar det målskillnaden om Sverige och Nederländerna hamnar på samma poäng?

För den som får ökad salivavsöndring av att fördjupa sig i hypotetiska matematiska resonemang är det lilla julafton. För den som tar saken som den kommer och hanterar situationen som den är för stunden, är den biten ointressant, snudd på irrelevant.

Pratar prestation

Janne Andersson placeras bäst åt det senare hållet.

Bollen ska förstås in, helst många gånger, men det är en konsekvens av hur väl det svenska spelet fungerar och vilket motstånd Luxemburg bjuder.

Därför pratar förbundskaptenen konsekvent om prestationen. Den är mest avgörande för resultatet och vad Sverige tar med sig när truppen på söndag eftermiddag sätter sig på planet till Schiphol, flygplatsen utanför Amsterdam.

– Vi pratar inte om det (mål), vi pratar om hur vi ska bete oss därute, hur vi ska spela försvarsspel och hur vi ska spela anfallsspel. Det intressanta är hur vi genomför matchen, hur vi spelar. Hade det här varit match tre i kvalet hade jag haft precis samma grundsyn.

– Kan man vinna en match ska man göra det. Kan man vinna med två mål ska man inte vara nöjd med att vinna med ett.

Varierat anfallsspel

Med tanke på att landslaget redan gjort 18 mål på åtta matcher och spridit ut målskyttet på tio spelare, är Andersson inte orolig.

– Det tyder på att det inte är någon speciell sak jag söker mer än rörelse och löpvilja i anfallsspelet. Vi har också gjort mål på flera olika sätt. Det har varit distansskott, fasta situationer, inlägg, inne i straffområdet, frisparkar, hörnor och så vidare. Just bredden i vårt sätt att spela gör att det inte är någon specifik sak som måste fungera för att vi ska göra mål.

– Vi har en bra bredd i vårt anfallsspel när vi löper tillräckligt, när vi har bra utgångspositioner, när vi jobbar på det sättet vi ska.

– Då har vi ett bra och varierat anfallsspel och skapar målchanser på olika sätt, säger Andersson.

Vilar Ekdal?

För att nå minst playoff är tre poäng mot Luxemburg ett sannolikt måste. Samtidigt måste förbundskaptenen bädda för möjligheten till en optimal laguttagning mot Nederländerna. Så hur gör han? Sparar han Albin Ekdal, plågad av en ond rygg, till Amsterdam. Vilar han även Mikael Lustig, som matchats hårt i Celtic och haft känningar i en vad?

Dessutom har han spelare som riskerar avstängning vid ett gult kort på Friends.

– I grunden är varje match unik och varje match ska vinnas och man vill hitta det bästa till den matchen. Men i och med att man har en match tre dagar senare, så finns den alltid med någonstans i systemet. Det är en del i alla laguttagningar när man spelar så tätt och det finns med i bilden den här gången också, säger Janne Andersson.