TT-Sport

Ericsson om beskedet i kvalet: "Jättenöjd"

TT-Sport Artikeln publicerades

Regerande världsmästaren Lewis Hamilton är i pole position i Melbourne efter en ny rekordtid på Albert Park. Svenske Marcus Ericsson startar bland de sista i F1-premiären - men är nöjd med kvalet. - Överlag tycker jag att vi har haft en väldigt bra dag, säger han.(TT)

Den svenske Sauberföraren körde som bäst på 1.24,556 runt Albert Park, vilket innebär en 17:e plats i startfållan av 20.

– Nu har vi alla möjligheter i morgon. Det är tight där i mittfältet och vi är i allra högsta grad med i den fighten nu, säger han.

Eftersom det är första loppet för säsongen brukar det vara händelserikt, och om konkurrenterna har lite otur samtidigt som svensken presterar maximalt kan det bli poäng för Ericsson.

– Gör vi ett väldigt bra race och har lite stolpe in så finns det goda möjligheter till bra resultat i morgon. Jag tror inte att poäng är omöjligt, säger han.

"Riktigt laddad"

Svensken var nära att ta sig vidare till andra kvalomgången, och han är mycket nöjd efter lördagens tidsträning och efterföljande kval, efter att ha slutat näst sist dubbla gånger under tidsträningen i fredags.

– Jag känner mig riktigt laddad och taggad för att slåss för en så bra position som möjligt. Det ska bli jättekul att se hur långt det räcker.

Snabbast i kvalet var Mercedes regerande världsmästare Lewis Hamilton som slog till med en fenomenal tid på det sista varvet: 1.21,164 - nytt banrekord. Och det utan att koppla in "party mode", säger han på en pressträff efter kvalet.

– Jag är väldigt, väldigt glad för det varvet. Jag strävar alltid att uppnå perfektion och det var så nära jag kunde komma, säger han.

Det är hans femte pole position i rad i just Melbourne, hans sjunde totalt.

Bottas krasch

Britten hade över en halv sekunds marginal till Ferraris Kimi Räikkönen, som startar som andre man. Tysken Sebastian Vettel, också han Ferrari, startar som trea. Han var en hundradels sekund långsammare än finländaren.

Tredje och sista kvalrundan stoppades en stund sedan Hamiltons stallkamrat, finländaren Valtteri Bottas, tappat greppet i en kurva och kraschat in i barriären. Bilen förstördes, men Bottas klarade sig helskinnad. Alla frågar sig vilka konsekvenser smällen kommer att få för premiärloppet. Klart är att han behöver byta växellåda, vilket bestraffas med fem placeringar.

– Jag tror att jag tryckte på lite för mycket. Det såg ut som rätt stora skador, så jag hoppas verkligen att vi kan fixa bilen inför loppet, säger Bottas efteråt.