TT-Sport

Blygsamt svenskt medaljmål i Paralympics

TT-Sport Artikeln publicerades

Sverige tog fyra medaljer, varav ett guld, vid Paralympics i Sotji för fyra år sedan. Men räkna inte med något liknande i Pyeongchang. - Resultatmålet är att åka hem med två medaljer, det anser vi vara realistiskt, säger truppchefen Niclas Grön.(TT)

Nästa fredag, den 9 mars, invigs Paralympics i Pyeongchang, Sydkorea. De tolfte vinterspelen i ordningen anordnas på samma mark och arenor som det nyligen avslutade OS vilket blev en historisk svensk succé: 14 medaljer, varav sju guld.

Sveriges paralympiska kommitté åker till Sydkorea med en trupp på 21 idrottare fördelade på fem sporter: alpint, längd, skidskytte, curling och kälkhockey.

Det är två aktiva fler än vid Paralympics i Sotji, Ryssland, för fyra år sedan då Sverige tog ett guld, två silver och ett brons. Trots att truppen nu alltså är större så är medaljmålet mer blygsamt.

– De fyra medaljerna vi tog då var i längd. Då hade vi Helene Ripa med (ett guld och ett silver), som stod för halva medaljskörden. Hon är inte med den här gången, säger Niclas Grön, chef för den svenska truppen till Paralympics.

Helene Ripa valde i maj att avsluta skidkarriären. Det stora medaljhoppet är nu 23-årige Zebastian Modin, i klassen för helblinda B1-3, som inleder Paralympics med skidskytte över 7,5 kilometer och sedan åker flera distanser i längd.

– Zebastian är det största medaljhoppet vi har, det är inget att sticka under stol med. Sedan har vi jättehärliga underdogs som curlingteamet och unga - 17-årige - Aaron Lindström som den här säsongen blandat högt och lågt alpint. Det är en spännande trupp och det känns jättemotiverande, säger Niclas Grön.