TT-OS

Sveriges guldplan i alpina lagtävlingen

TT-OS Artikeln publicerades

Byta ut åkare mellan racen. Det är Sveriges guldplan inför den alpina lagtävlingen i OS. - Det är inget lag som brukar göra det, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter. Alpina landslaget har två OS-guld i Pyeongchang. Det tredje ska komma i lagtävlingen i parallellslalom på lördag.(TT)

Alpina landslaget har två OS-guld i Pyeongchang. Det tredje ska komma i lagtävlingen i parallellslalom på lördag.

Sverige var favorittippat i den nya OS-grenen redan inför mästerskapet. Frida Hansdotters och André Myhrers dubbla slalomsegrar har förstärkt den bilden.

– Klart vi ska ha medalj. Helst ett guld till, säger Hansdotter.

Kamp om platserna

Hansdotter och Myhrer är förstås givna i laget. Men kampen om de två andra platserna är hård. Den står mellan:

+ Mattias Hargin och Kristoffer Jakobsen

Hargin har varit självklar tvåa bakom Myhrer i några säsonger. Men han misslyckades i OS-slalomen (19:e) där Jakobsen gjorde sitt livs tävling (7:a).

+ Anna Swenn Larsson och Emelie Wikström

Här är det fördel Swenn Larsson efter femteplatsen i den individuella tävlingen där Wikström blev tolva.

Ny taktik

Normalt kör man med samma fyra åkare genom hela lagtävlingen. I OS överväger Sverige att testa en ny taktik, avslöjar Eliasson Winter.

– Om det är någon som inte levererar i ett åk så kanske vi byter ut den till nästa. Det är inget lag som brukar göra det. Men vi kommer att köra med åkare som vi tror kan vinna, säger han.

– Om vi ser att någon inte hittar rätt, då vet vi att vi har nummer tre både på herr- och damsidan som vi kan testa. Det är bra att ha ett ess i rockärmen.

Åkarna ska träna tillsammans i Yongpyong på fredagsförmiddagen, lokal tid. Sedan ska landslagsledningen berätta för laget vilka som startar tävlingen.

Eliasson Winter tror på en bra guldchans. Alpinchefen är bara orolig för en sak där han står i Sweden arena samtidigt som André Myhrer ger guldintervjuer i bakgrunden.

– Det gäller att vi hittar energin och kommer tillbaka efter det här. Det har varit en urladdning.