TT-OS

Bjørgen: "Jag har inget att oroa mig för"

TT-OS Artikeln publicerades

Skidsporten skakas av nya dopningsbeskyllningar inför OS. Men Marit Bjørgen, tidernas bästa damåkare, intygar att hon inte har något att dölja. Och hon tror svenskarna är oskyldiga. - Jag litar på de svenska åkarna, säger hon till Aftonbladet.(TT)

I SVT:s uppmärksammade dokumentär framgår det att 70 mästerskapsvinnare sedan 2001 - bland dem 16 norska åkare - haft misstänkt höga blodvärden.

Marit Bjørgen, med 24 mästerskapsguld på meritlistan, pressades med frågor om det på en norsk presskonferens i Pyeongchang inför lördagens skiathlon, OS första skidlopp.

– Inför ett mästerskap lägger medierna energi på saker som kanske inte är så positiva för oss. Det är inget vi kan göra något åt. Vi måste lägga energin på vårt, säger Bjørgen.

Stöttar svenskarna

Även två svenska åkare misstänks.

– Det är klart att det inte är kul att bli anklagade. Men jag som har varit med länge vet att det är något man måste leva med. Så länge man vet vad man har gjort och står för det man gör kan man stå med rak rygg, säger hon till Aftonbladet.

Norska landslaget har senaste åren skakats av flera dopningsskandaler.

Bjørgens nära vän Therese Johaug är avstängd för att ha använt en läppsalva med anabola steroider. Sommaren 2016 stängdes Martin Johnsrud Sundby av för att ha tagit en astmamedicin som han saknade dispens för.

Oroar sig inte

Trots det har beskedet från världens bästa skidlandslag hela tiden varit: Vi fuskar inte.

De nya medieuppgifterna, som baseras på 10 000 provsvar från nästan 2 000 elitåkare, ändrar inte på det.

– Ingen av oss har sett dokumentären. Det är lite typiskt att det kommer precis före ett mästerskap. Jag vet vad jag står för, jag vet vad jag har gjort och jag har inget att oroa mig för, säger Bjørgen.