TT-Inrikes

Wallström: OS kan spela roll för världsfreden

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det sportsliga närmandet mellan Nordkorea och Sydkorea under OS har förbättrat tonläget mellan länderna. - Det betyder mycket. OS spelar en roll även för världsfreden, säger utrikesminister Margot Wallström på plats i OS i Pyeongchang.(TT)

Närmandena mellan Nordkorea och Sydkorea under OS har fått stor spridning. Först invigningsmarschen under samma flagg, sedan det gemensamma hockeylaget som har mött Damkronorna flera gånger och sedan den omtalade stora nordkoreanska klacken som även har hejat på Sydkorea.

– Det betyder mycket, då spelar faktiskt OS en roll även för världsfreden i en liten skala som kan bli början på något, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Förutom att träffa sin sydkoreanska utrikesministerkollega passade hon även på att titta på svenskarna i bland annat curling, skicross och skidor i Pyeongchang.

Gränsen "bisarr"

Hon tror att det nu är små, mycket små steg framåt som gäller härnäst.

– Och kan man lita på varandra, då kan man ta ännu ett steg. Men det gäller att inte någon del av parterna gör något som förstör det här. Nu hoppas vi att man avstår från kärnvapen- eller robottester så det kan bli lugn och ro att bygga vidare på något av det som har åstadkommits.

Wallström har också besökt den demilitariserade zonen vid gränsen. Sverige är skyddsmakt åt USA och svenskarna vid gränsen arbetar med att se till att vapenstilleståndet mellan Nordkorea och Sydkorea inte bryts, eftersom länderna formellt sett fortfarande är i krig.

Miljön vid gränsen beskriver hon som "ganska sorglig och bisarr". Och de nordkoreanska soldaterna var en dyster syn:

– Soldaterna där ser inte friska eller pigga ut. Man kan fundera på vad som ska hända där framöver, hur man ska tänka långsiktigt.

TT: Hur ska Sveriges roll vara?

– Vi ska inte ge intryck av att mäkla världsfred eller ta på oss för stora uppgifter. Men tänk om vi kan bidra till att skapa de bästa förutsättningarna för det. Vi har trots allt en del kontakter i Nordkorea på hög nivå och vi kan använda det till det bästa. Jag har en bra kontakt med Rex Tillerson och min sydkoreanska utrikesministerkollega, och det betyder att vi har diskussioner om skyddsmaktsuppdraget.

Hon säger att Nordkorea nu måste påbörja en väg tillbaka, för att börja göra sig av med kärnvapen och rusta ner.

– Därför behövs sanktionerna och samtidigt måste man öppna en dörr för politiska diskussioner och en diplomatisk väg framöver.

Hon uppger att Sverige kan vara en kanal för att hjälpa till med kontakter, utan att ge intryck att ha en helt avgörande roll.

Pence fick nobben

I natt kom uppgifter om att Nordkorea har ställt in ett möte mellan USA:s vicepresident Mike Pence och Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong.

– Jag vet inte allt som skedde, men Pence har efteråt sagt att det måste öppnas en diplomatisk väg framåt.

TT: Har Nordkorea vunnit på att delta i OS?

– Svårt att säga. Vi vet inte så mycket om hur Nordkorea tänker. Det viktigaste är att komma överens om de här små stegen framåt, då kanske det här med familjeåterförening som är viktigt för sydkoreaner kan bli av eller något liknande.

På frågan hur stor risken är för bakslag när elden slocknar svarar hon:

– Ja, så kan det säkert bli. Men vad är alternativet? Det kan inte bara eskalera både med retorik eller våldsspiraler med fler robottester. Man måste förstå dynamiken bakom, därför tror jag på att se till att vi vidmakthåller kombinationen av strikt implementering av sanktionerna och ändå vara öppna för samtal.