TT-Inrikes

Vitamin D kopplad till lägre cancerrisk

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Personer som har högre nivåer av vitamin D i blodet kan löpa lägre risk för att utveckla vissa former av cancer. Det visar en japansk studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal).(TT)

Personer som har högre nivåer av vitamin D i blodet kan löpa lägre risk för att utveckla vissa former av cancer.

Det visar en japansk studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal).

Vitamin D bildas i huden när du vistas i solsken och bidrar till normala kalciumnivåer i blodet och hjälper till att bibehålla en normal benstomme och muskelfunktion.

Den nya studien visar att vitaminet också tycks ha en skyddande effekt mot cancer där höga halter av vitamin D i blodet ger en 20 procent lägre risk att utveckla cancer, såväl hos kvinnor som män. Risken för levercancer minskade så mycket som 50 procent, särskilt hos män.

Däremot fann forskarna ingen effekt på risken för lungcancer eller prostatacancer, skriver AFP.

Låga halter av vitamin D ökar risken för bland annat benfrakturer, hjärtsjukdomar, tarmcancer, diabetes, depression och alzheimer.

Förutom i sol finns vitaminet i bland annat fet fisk, berikad mjölk, berikat matfett, ägg, kött och viss svamp.