TT-Inrikes

Visselblåsare har inte agerat brottsligt

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De fyra visselblåsarna i den så kallade Macchiariniskandalen på Karolinska universitetssjukhuset har inte brutit mot sekretesslagstiftningen när de anmälde kirurgen Paolo Macchiarinis för forskningsfusk. Det visar en utredning av Institutet för medicinsk rätt, rapporterar Dagens Nyheter.(TT)

De fyra visselblåsarna i den så kallade Macchiariniskandalen på Karolinska universitetssjukhuset har inte brutit mot sekretesslagstiftningen när de anmälde kirurgen Paolo Macchiarinis för forskningsfusk. Det visar en utredning av Institutet för medicinsk rätt, rapporterar Dagens Nyheter.

Karolinska universitetssjukhusets ledning, med den avgående sjukhusdirektören Melvin Samsom i spetsen, har länge anklagat läkarna för olaglig behandling av personuppgifter och journalintrång i sin anmälan till Karolinska institutet och Centrala etikprövningsämnden. Men utredningen kan nu konstatera att så inte är fallet.

Efter granskningen fastslår Institutet för medicinsk rätt att visselblåsarna har agerat i enlighet med patientsäkerheten och medicinsk etik när de valde att slå larm och att det inte finns någon juridisk grund för anklagelserna.

    Enligt patientsäkerhetslagen ska sjukvårdspersonal bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls och är därmed skyldiga att rapportera vårdskador och risker.