Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tummen ner för lex Hagamannen

Det tidiga frisläppandet av Hagamannen skapade het debatt i Sverige. Två år senare menar regeringens utredare att brottslingar fortsatt ska släppas fria innan hela straffet är avtjänat - även om risken är hög för att de återfaller i brott.(TT)
Publicerad 29 juni 2017

I juli 2015 släpptes den så kallade Hagamannen fri efter att ha avtjänat nio år av sitt 14-åriga straff för flera överfallsvåldtäkter. Trots att Kriminalvården bedömde risken för att han skulle återfalla i brott som påtaglig beslutades det att han skulle bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av sitt straff - vilket är norm i Sverige.

Efter beslutet följde en intensiv debatt där principen ifrågasattes.

Annons

I efterdyningen av debatten förklarade justitieminister Morgan Johansson att han ville skapa ett "lex Hagamannen", där den villkorliga frigivningen ska kunna skjutas upp om det finns risk för återfall. Justitieministern beskrev regelverket som "slappt" och att det hade gått "slentrian" i hur man ger fångar villkorlig frigivning.

Rättssäkerhet

I mars 2016 tillsattes en utredning som skulle titta på om risken skulle ses som ett särskilt skäl mot villkorlig frigivning. Svaret kom i dag från en enig utredningsgrupp - och det är nej.

””

Justitieminister Morgan Johansson (S) svarar på utredningens beslut i ett sms till TT.

"Utredningen ska nu på remiss och vi avvaktar vad remissinstanserna säger. Jag avvisar fortfarande inte tanken på att väga in återfallsrisk vid beslut om frigivning."

Drogkontroll och övervakning

Rekommendationen från utredningen är att behålla systemet med villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet. I stället föreslår man att Kriminalvården ska göra fler kontroller av den frigivne efter att hen släpps. Det ska bli lättare att göra drogkontroller av de villkorligt frigivna, och elektronisk övervakning av dem ska bli tillgänglig. Den som bryter mot reglerna ska kunna sättas in på anstalt i ytterligare tre månader, i stället för två veckor som systemet tillåter i dag.

””

Utredarna har tittat på hur andra länder resonerat kring återfallsrisk och villkorlig frigivning. Agneta Bäcklund nämner Finland som ett exempel, där lagstiftningen ändrades för att återfallsrisken skulle påverka villkorlig frigivning.

””

Riskfaktorn

Trots att utredningen säger nej till riskfrågan lämnar man ett förslag om hur ett system skulle kunna se ut. Rekommendationen är då att personer som dömts till fängelse i minst två år ska kunna riskutvärderas av Rättsmedicinalverket. Bedöms det att det finns en risk för ny allvarlig brottslighet ska den villkorliga frigivningen kunna skjutas upp med sex månader i taget, dock längst till dess att två månader av straffet återstår.

””
Annons

TT: I debatten har många varit upprörda över att återfallsrisken inte vägs in, hur tror du reaktionerna kommer bli på det här?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons