Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenske polarforskaren: Har gjort unika fynd

I slutet av februari gav sig den svenske marinbiologen Thomas Dahlgren tillsammans med ett tjugotal andra forskare ut på en expedition till Antarktis. Helt nya arter har upptäckts under forskningsarbetet i polarhavets kyla och väta.(TT)
Publicerad 18 mars 2018

I somras bröts ett enormt stycke av glaciärisen loss från området Larsen C på den Antarktiska halvön. Stycket, kallat A68, är till ytan dubbelt så stort som Gotland.

I sprickan som uppstod mellan den fasta och den flytande glaciären ges nu en unik möjlighet för forskarna att studera havsbottnen i ett område som kanske varit dolt i 120 000 år.

Annons

Thomas Dahlgren, från Göteborgs universitet, och de andra i expeditionen hade för avsikt annat utforska och kartlägga det som lever på den unika havsbotten man fått tillgång till. Men allt har inte gått enligt plan.

””

Packisen har hindrat expeditionen från att nå den plats man hoppas på. I stället har man fått arbeta på en liknande plats där ett mindre isberg lossnat. Men det har inte hindrat forskarna att nå resultat.

Trålar och skrapor

””

Forskarna har med hjälp av trålar, skrapor och så kallade bottenhuggare hämtat upp material från havsbottnen i området. Men uppdraget handlar inte bara om att kartlägga djurlivet på bottnen under Antarktis glaciärer. Forskarna tror att djuren kan ge viktig information om klimatförändringarna.

Kyla och is

””

Arbetet sker i hårda förhållanden: kyla, vind och väta.

””

Kräftdjur och sjöborrar

Hans roll i expeditionen är att fokusera på det som lever på havsbottnen. Och bland alla små kräftdjur, musslor, maskar, sjöborrar och sjögurkor har han gjort fynd.

””

Efter drygt tre veckor vänder expeditionens fartyg hemåt efter strapatserna vid den antarktiska isen. Men flera expeditioner är på väg till samma område. Situationen som har uppstått av glaciärsprickan är unik. Sydkorea planerar en expedition i april och Tyskland en om ett år. Också USA är på gång.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons