TT-Inrikes

Svenska läkare opererade Fikru Maru

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det var ett svenskt läkarteam som i hemlighet opererade den svensk-etiopiske fängslade hjärtläkaren Fikru Maru, uppger SVT Nyheter Gävleborg. Läkarteamet flög till Addis Abeba i tysthet och utförde operationen på Black Lion-sjukhuset i måndags. - Operationen gick bra, det var inga konstigheter alls.(TT)

Läkarteamet flög till Addis Abeba i tysthet och utförde operationen på Black Lion-sjukhuset i måndags.

– Operationen gick bra, det var inga konstigheter alls. Det är normalt sett en enkel operation, men med den utrustning som finns i Etiopien vet man aldrig om det kommer att fungera som det ska. Som tur var så gick det vägen, säger Martin Silverborn, en av läkarna, till SVT när han och hans kollegor åter landat i Sverige.

Läkarna är anställda vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, men utförde operationen som ett privat initiativ. De åkte till Etiopien på turistvisum och utförde operationen under etiopiska läkaren namn, på grund av risken för att inte få tillstånd att utföra operationen.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013, efter att han gripits anklagad för flera brott som han förnekar. I höstas fördes han till sjukhus med en kollapsad lunga. Nyligen åtalades han på nytt, nu för påstådda terroristbrott.

I tisdags hölls en demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm, till stöd för Fikru Maru.