Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sömnbrist stör vår utveckling

Sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och utvecklas, visar forskning från Uppsala universitet. Men lösningen på sömnbristen är oftast individuell och att försöka kontrollera sömnen riskerar att vara ångestframkallande.(TT)
Publicerad 17 mars 2018

Försökspersoner i en sömnstudie utsattes för minnestester innan de somnade, när de vaknade och efter simulerade stressituationer. De tappade tio procent av inlärningen efter stressimuleringen när de sovit en halv natt, jämfört med en hel natt.

””

Vid minnestesterna som gjordes efter sömnen men före stressimuleringen var det ingen skillnad på prestationerna efter en hel natts sömn jämfört med en halv natts sömn.

””
Annons

Dagsljus är viktigt

Forskningsprojektet kunde också visa att en tillräckligt stor dos dagsljus under dagen kan ta bort den negativa effekten av blått ljus från mobiltelefoner och datorskärmar sent på kvällen.

””

Sömnen kan också påverkas av innehållet på skärmen, till exempel om vi kollar jobbmejlen eller något annat som aktiverar oss så påverkas sömnen negativt.

Mysteriös sömn

I ett försök att följa människors sovvanor och koppla det till hälsa och livssituation gjorde Uppsalaforskarna en pilotstudie där försökspersonerna fick använda en app för att dokumentera sömnen.

Men efter att deltagare som inte haft sömnproblem tidigare blev stressade över sömnen när appen lade fokus på sömnen gick de inte vidare med någon större studie.

””

Benedict jämför med om han ordinerar någon att äta nyttigare eller motionera mera jämfört med att säga åt någon att sova bättre.

””

Individuella problem

Det finns en rad generella knep för att sova bättre. Men Christian Benedict säger att vi inte får glömma att orsakerna till sömnbrist är individuella.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons