TT-Inrikes

Sjökor artar sig väl i Karibien

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Två sirendjur, mer kända som sjökor, artar sig väl i Karibien enligt deras skötare. De har flugit över halva jorden, från en djurpark i Singapore till Guadeloupe, i ett försök att återinföra djuren där. De stora sjökorna är anpassade för ett liv i vatten där de rör sig i sakta mak.(TT)

Två sirendjur, mer kända som sjökor, artar sig väl i Karibien enligt deras skötare. De har flugit över halva jorden, från en djurpark i Singapore till Guadeloupe, i ett försök att återinföra djuren där.

De stora sjökorna är anpassade för ett liv i vatten där de rör sig i sakta mak. Det gör också att djuren har svårt att fly från människor, vilket bidrog till att de utrotades på den franska ögruppen i början av 1900-talet.

Kai och Junior är de första av 15 sirendjur som fått ett nytt hem i en skyddad vik i Guadeloupe. Snart får de sällskap av 13 artfränder från djurparker runtom i världen, och målet är att deras ungar ska släppas ut i det fria där de kan föröka sig och leda till en ny, livskraftig population.