TT-Inrikes

SD vill bli sjukvårdsparti

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna vill bli "det nya sjukvårdspartiet". Vårdgarantier ska kortas, den statliga styrningen ska bli större och samarbete ska minska vårdköerna.(TT)

I en debattartikel i Expressen skriver Jimmie Åkesson och Per Ramhorn att SD kommer att kalla till samtal över partigränserna om "den allvarliga situation som svensk sjukvård befinner sig i".

"Läget är nu så allvarligt inom sjukvården att all politisk prestige måste läggas åt sidan och allt fokus måste läggas på att vända den negativa utvecklingen."

Ny sjukvårdsreform

På partiets landsmöte ska Sverigedemokraternas ombud anta ett inriktningsprogram för sjukvårdspolitiken.

– Vi vill ha en helt ny sjukvårdsreform, säger partiets vårdpolitiske talesperson Per Ramhorn.

Partiledaren Jimmie Åkesson gjorde på fredagen vad han kunde för att måla allt, inklusive vårdläget, i svart under inledningen, men väntas i sitt tal i dag lansera en strategi för sjukvården.

Ett vårdparti

Inför valet nästa höst ska inriktningsprogrammet vara basen för SD:s vilja att ta plats som ett vårdparti. I programmet ingår mer statlig styrning och mål om vårdgarantier på 30 dagar och 14 dagar vid allvarlig sjukdom. SD vill se verklig nationell samordning för att få bort vårdköer. Om inte en allvarligt sjuk patient kan få vård inom medicinskt rimlig tid ska vårdavtal med andra länder säkra att personen får vård utomlands, utan att själv behöva ordna med det.

Under dagens förhandlingar i Norrköping ska partiet även behandla ett inriktningsprogram för sammanhållning, eller en bredare variant av det som tidigare kallades program för integrationspolitik. I det föreslås medborgarplikt och kulturkanon för att öka nationens sammanhållning.