TT-Inrikes

SD-riksdagsledamot lämnar partiet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Riksdagsledamoten Pavel Gamov har begärt utträde ur Sverigedemokraterna efter kritiken mot hans Rysslandsresa. "Jag kan bekräfta att Pavel Gamov inte längre är medlem hos Sverigedemokraterna. Vi betraktar honom som politisk vilde. Gamov har uppmanats att också lämna samtliga politiska uppdrag.(TT)

Riksdagsledamoten Pavel Gamov har begärt utträde ur Sverigedemokraterna efter kritiken mot hans Rysslandsresa.

"Jag kan bekräfta att Pavel Gamov inte längre är medlem hos Sverigedemokraterna. Vi betraktar honom som politisk vilde. Gamov har uppmanats att också lämna samtliga politiska uppdrag. Om detta har han ännu inte lämnat något besked", säger SD:s presschef Henrik Vinge i ett pressmeddelande.

Pavel Gamov har registrerats som politisk vilde i Uppsala regionfullmäktige, där han har politiska uppdrag, uppger den antirasistiska stiftelsen Expos nyhetssajt.

Bakgrunden är bland annat att Gamov mot partiets vilja rest till Ryssland. En partikamrat som var med på resan anklagar Gamov för att upprepade gånger ha kränkt henne.

"Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot", konstaterade partiets gruppledare Mattias Karlsson i går.

Om Pavel Gamov behåller sin plats i riksdagen blir han den fjärde ledamot som lämnat SD men sitter kvar.