TT-Utrikes

Så här skärper Facebook säkerheten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Facebook vidtar nu en rad åtgärder för att skydda användarnas personliga information. Undersöka appar Först och främst ska Facebook undersöka alla appar som har tillgång till stora mängder information om användare från tiden före 2014.(TT)

Facebook vidtar nu en rad åtgärder för att skydda användarnas personliga information.

Undersöka appar

Först och främst ska Facebook undersöka alla appar som har tillgång till stora mängder information om användare från tiden före 2014. Då begränsade Facebook kraftigt hur mycket information tredjepartsapplikationer får ta del av. Alla appar som visar tecken på misstänkt aktivitet kommer att genomgå en grundlig undersökning.

Högre krav på utvecklare

De utvecklare som inte går med på en omfattande teknisk undersökning kommer att stängas av från plattformen. Skulle Facebook hitta utvecklare som missbrukat personuppgifter kommer man att stänga av dem och informera alla drabbade användare. Det inkluderar de personer vars data användes av Aleksandr Kogan och som lämnades över till Cambridge Analytica.

Begränsa tillgången till information

Facebook kommer att ytterligare begränsa utvecklarnas tillgång till information. Till exempel kommer en app inte längre ha tillgång till informationen om användaren i fråga inte har använt appen på tre månader.

Appar kommer inte längre att få mer inloggningsdetaljer än användarnas namn, profilbild och mejladress. Facebook kräver att utvecklare inte bara blir godkända utan också att de skriver under ett kontrakt för att få be om lov att få tillgång till privat information.

Informera användarna

Facebook ska försäkra sig om att användarna vet vilka appar de delat sin personliga information med. Nästa månad kommer alla att få ett verktyg längst upp i sitt flöde, där man kan se vilka appar man använder samt hur man stänger av deras tillgång till information Det finns redan ett sådant verktyg under inställningar, men nu ska Facebook se till att alla ser det.