TT-Inrikes

Risk för halka - säkrast på de stora vägarna

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det råder vinterväglag från Uppland och norrut. - Nu gäller det att ha eget span på väglaget när man är ute och kör. Framför allt på det mindre vägnätet, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Det är säkrare att hålla sig på de större vägarna som inte blir lika hala.(TT)

Det är säkrare att hålla sig på de större vägarna som inte blir lika hala. Där halkbekämpar man löpande och att det är mer trafik där hjälper till att hålla vägbanorna isfria.

Det hala väglaget är normalt för årstiden. Faktum är att det är förhållandevis milt i år jämfört med i fjol, då ett plötsligt snöoväder drabbade södra Sverige.

– Går vi tillbaka ett år i tiden så var det ju första gången vi stängde av Essingeleden i Stockholm, säger Bengt Olsson.

Inför helgens trafik finns en del man kan påverka själv. Det viktigaste är att man verkligen har bytt till vinterdäck. Tänk också på att hålla avståndet till andra bilar och att anpassa farten efter väglaget.

– Just nu har det mest varit lastbilar som haft mest problem med att hålla såg på vägen eller att ta sig upp i uppförsbackar, säger Bengt Olsson presschef.