TT-Inrikes

Remifesten fortsätter i schack-VM

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Alla de hittills åtta partierna i VM-matchen i schack har slutat med remi (oavgjort). I ett sällan skådat ställningskrig har titelförsvararen Magnus Carlsen från Norge och utmanaren Fabiano Caruana från USA låst fast varandra. - Jag är glad över att ha överlevt partiet.(TT)

– Jag är glad över att ha överlevt partiet. Jag hade inte chans på något mer, säger den 27-årige norrmannen till VG efter måndagens remi London där han förde de svarta pjäserna.

Till skillnad mot det sömniga sjunde partiet bjöd det åttonde på mer liv och spänning, där den 26-årige Caruana - förste amerikan i final sedan legendaren Bobby Fischer 1972 - låg bäst till. Spelarna tog remi efter 38 drag.

– Det var ett tufft parti. (...) Det slutade med att jag bara fick försvara mig. Det fixade jag lyckligtvis på ett bra sätt, säger Carlsen som erövrade sin första VM-titel 2013.

Då blev han den näst yngste världsmästaren genom tiderna. 2014 och 2016 försvarade han titeln.

Efter åtta partier är poängställningen 4-4 (partivinst ger en poäng, remi en halv poäng). Först till 6,5 poäng vinner.

Skulle det fortfarande vara lika efter tolv matcher vankas omspelspartier i allt raskare tempo - snabb, blixt och till sist så kallad armageddon - för att skilja kombattanterna åt.

Det nionde partiet spelas på onsdag.