TT-Inrikes

Religiösa friskolor hett på L-kongress

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Partiledarstriden på Liberalernas landsmöte blir inte av. Nu kan den hetaste debatten i stället komma att handla om religiösa friskolor. Liberalerna samlas nästa helg till kongress, landsmöte, i Västerås.(TT)

Liberalerna samlas nästa helg till kongress, landsmöte, i Västerås. Det stora numret såg för ett par månader sedan ut att bli en partiledarstrid mellan sittande Jan Björklund och utmanaren, den förra EU-ministern Birgitta Olsson. Hon hoppade dock av för en tid sedan.

I stället kan partiet nu fokusera på att slutföra förnyelsen av sin politik inför nästa års val.

Dela föräldraförsäkringen?

På dagordningen finns 14 rapporter från olika arbetsgrupper som innehåller omkring 600 nya förslag. Landsmötet ska även behandla 629 motioner.

Jämställdhet är en profilfråga och partiet ska besluta om att arbeta för en ny föräldraförsäkring. Partistyrelsen anser att dagens system befäster en traditionellt könsuppdelad arbetsfördelning och att det inte är anpassat för företagare. Det nya förslaget innebär att föräldrar ska kunna välja mellan 360 dagar med full lön upp till ett takbelopp, eller 420 dagar med en ersättning på 70 procent.

Det finns även motioner om att inom dagens system dela ersättningsdagarna lika mellan föräldrarna.

Anonyma vittnen

På det rättspolitiska området väntas förslaget på 5 000 fler poliser och statliga bidrag för kommunala trygghetsvakter klubbas igenom.

Mer kontroversiellt kan förslaget att utreda kronvittnen vara. Det innebär att kriminella som samarbetar med polisen ska kunna få lägre straff. Partistyrelsen vill även tillåta anonyma vittnen, samt begränsa straffrabatten för unga till enbart de som är förstagångsförbrytare.

Tre motioner föreslår ett tiggeriförbud, men de avslås av partistyrelsen. Den gör också tummen ned för en arbetsgrupps förslag om att avkriminalisera bruk av narkotika. I den frågan finns det många heta känslor, enligt partisekreterare Maria Arnholm.

Stora stridsfrågan

Den stora stridsfrågan skulle, enligt Arnholm, kunna bli religiösa friskolor. Liberalernas ståndpunkt är ett förbud mot nya religiösa friskolor. Men det finns flera motioner om att utvidga förbudet till även befintliga skolor. Det finns även de i L som inte vill ha något förbud alls.

På skolområdet i övrigt fortsätter Liberalerna att lägga fram nya förslag trots att den förra Alliansregeringen drev igenom en lång rad reformer.

– Vi kommer aldrig att släppa skolan. Den finns i vårt DNA, säger Arnholm.

Partistyrelsen vill bland annat införa en förlängd skolplikt för nyanlända och öka undervisningstiden med en timme i veckan på lågstadiet.

Arnholm pekar också på att arbetsmarknaden måste liberaliseras. Partistyrelsen vill utöka undantagen från turordningsreglerna vid uppsägning från dagens två till fem för företag med under 50 anställda.

Redan vid förra landsmötet 2015 antogs förslag på en stor skattereform, en ny bostadspolitik och en ny migrationspolitik. Partiet har senare även förnyat sin integrationspolitik.