TT-Inrikes

Polisen JO-anmäld för långa passväntetider

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Polisen i Göteborg har JO-anmälts för sina långa väntetider för pass. Anmälan kommer från Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, skriver Göteborgs-Posten. Samtidigt ber Göteborgs polischef om ursäkt.(TT)

Polisen i Göteborg och Mölndal gick i början av april över till ett webbaserat bokningssystem, från att ha haft drop in-tider.

Polisen har angett på sin hemsida att det ska gå att söka tider i 60 dagar framåt. Men inte en enda tid finns ledig i nuläget. Bo Rothstein, som ska göra en tjänsteresa till USA i augusti och behövde förnya sitt pass, menar att han var tvungen att anmäla.

– Det fanns inget annat sätt att få gehör. När jag ringde fick jag vänta en halvtimme i deras växel. Sen blev jag oförskämt behandlad. De säger bara att "så här är det" och att det bara är att rätta sig. Det är rena DDR-fasonerna, säger han till GP.

Han blev i stället hänvisad till Stenungsunds passkontor.

Polischefen i Göteborg, Erik Nord, ber om ursäkt för haveriet. Men han säger att tidsbokning var ett sätt att avlasta personalen. Han kommenterar också utspelet om "DDR-fasoner".

– Jag tar det som ett känslouttryck från honom. Men det finns ett litet uns av sanning i det. Varje land har en skyldighet att se till att medborgare kan lämna landet, och vi börjar närma oss gränsen för vad som är acceptabla väntetider, säger Erik Nord.

Någon prognos för när passtiderna är mer humana finns inte.