TT-Inrikes

Osäkert för patienter på Stockholmssjukhus

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Akut överbelastning ledde till att Södersjukhuset i Stockholm införde så kallat stabsläge, och enligt en läkare på akutmottagningen var situationen inte säker för patienterna. Närmare 40 patienter låg på tisdagsmorgonen kvar på akuten efter att ha övernattat där.(TT)

Närmare 40 patienter låg på tisdagsmorgonen kvar på akuten efter att ha övernattat där. Bristen på vårdplatser ledde till att sjuhuset på förmiddagen gick upp i stabsläge för att skapa extra resurser och samla sjukhusledningen.

Vid 15-tiden kunde sjukhuset återgå i "normalläge".

– Men vi har fortfarande hög belastning. Det är mycket folk på akuten, säger Sofia Sjöman Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, till TT.

300 patienter om dagen

Waas konstaterar att akuten tar emot uppemot 300 patienter per dygn. Enligt Benjamin Kos, läkare på akutmottagningen, är personalen där inte rustad för att hantera patienter som blir kvar.

– Det är inte patientsäkert, för de läkare som arbetar här är inte vana att gå rond. Vi är bra på att ta hand om patienter de första timmarna. Vi kan ta det akuta, sedan hinns det inte mer, säger han till Dagens Nyheter.

Att patienterna har blivit kvar på akutmottagningen gör enligt Kos att äldre med höftfrakturer som ska opereras inom 24 timmar inte får de förberedelser som krävs. Dessutom övervakas inte hjärtpatienter på rätt sätt.

Tillfällig överbeläggning

Ungefär en tredjedel av dem som kommer till akuten läggs in på sjukhuset, och för att öka antalet vårdplatser har man nu bland annat beslutat att tillfälligt tillåta överbeläggning på vårdavdelningar.

– Färdigbehandlade patienter har också tagits emot av andra vårdinrättningar i Stockholm, och på det sättet frigörs vårdplatser hos oss, säger Sofia Sjöman Waas.