TT-Inrikes

Nytt vargblod i Tivedsskogarna

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Nu är det bekräftat att en genetisk viktig varghona fått en kull med valpar. Honan var en del av det finskryska par som 2013 flyttades från Norrbotten till Tivedens revir, i gränsområdet mellan Närke och Västergötland.(TT)

Nu är det bekräftat att en genetisk viktig varghona fått en kull med valpar.

Honan var en del av det finskryska par som 2013 flyttades från Norrbotten till Tivedens revir, i gränsområdet mellan Närke och Västergötland. Hanen i paret försvann någon gång 2015 eller 2016, men sedan dess har honan slagit sig ihop med en svensk hane.

Redan i somras kom det indikationer på att paret fått valpar. I september har vargspillning i Tiveden-området samlats in.

Genom dna-analys av spillningen har två valpar till honan och den nye hanen identifierats. Vargfamiljen fångades också på bild av en viltkamera. På bilderna syns minst fyra valpar.

"Det känns bra att vi efter extra insatser fått bekräftat att det finns valpar i Tiveden, eftersom honan i Tiveden bär på viktiga gener för hela den skandinaviska vargstammen. Därför är det här en extra viktig föryngring", säger Susanna Gustavsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Örebro län, i ett pressmeddelande.