TT-Inrikes

Nytt tillskott kan rädda för tidigt föddas syn

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Barn som föds extremt tidigt får ofta problem med ögonen och kan i värsta fall bli blinda. Nu hoppas forskare att ett enkelt tillskott av en omega 6-fettsyra ska kunna förhindra det. Barn som är födda före vecka 31 riskerar problem med ögonen.(TT)

Barn som är födda före vecka 31 riskerar problem med ögonen. Risken ökar ju tidigare barnet är fött, och för barn födda före vecka 28 drabbas ungefär vart femte barn.

Nu har forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg sett att barn som blir sjuka har lägre nivåer av arakidonsyra, som är en fettsyra inom omega 6-familjen.

Viktig byggsten

Fettsyran, som bland annat finns i kött, har lite dåligt rykte, eftersom den bland vuxna anses bidra till hjärt- och kärlsjukdomar.

– Men det är en viktig byggsten, under den perioden i fosterlivet, så behöver man den på olika sätt. Troligtvis är den helt nödvändig för att bygga upp membran runt celler och göra så att man får friska blodkärl som växer på ett bra sätt, säger Chatarina Löfqvist, docent i experimentell oftalmologi, som arbetat med studien.

Under hela graviditeten, när fostret ligger i mammans mage, transporteras höga nivåer av arakidonfettsyra över till fostret. När barnet föds för tidigt upphör det, och i de näringstillskott som ges har den inte funnits med.

– När de föds har inte blodkärlen i näthinnan utvecklats ordentligt. Då kan det bli så att blodkärlen får felaktiga signaler från den delen som inte har blodkärl. Och så börjar de växa på ett sjukt sätt. I värsta fall kan det leda till att barnen blir blinda. Fast man har känt till sjukdomen sedan man kunnat börja rädda barnen så finns ingen behandling som kan få blodkärlen att växa sig friska, säger Chatarina Löfqvist.

Barn får tillskott

Nu ska 210 för tidigt födda barn i Göteborg, Lund och Stockholm få ett tillskott av fettsyran, tillsammans med omega 3, för att se om andelen synskadade minskar. Barnen får tillskottet via munnen. Hittills har 90 barn fått det, men Lövqvist kan ännu inte säga något om effekten. Först till nästa sommar räknar forskarna med att kunna presentera ett resultat.

– Det föds som tur är inte så många av de absolut tidigaste födda. Det är det som fördröjer, säger Löfqvist.