Tre Michelinstjärnor till svensk krog
””
Daniel Berlin i Skåne Tranås prisas återigen och får nu sin andra stjärna. Nykomlingarna Sav i Tygelsjö utanför Malmö, Aloë i Älvsjö i södra Stockholm samt Agrikultur i Stockholm får en stjärna var.
Vill främja matturism
Sverige har fått vänta på sin första trestjärniga restaurang. Men nu står det klart att Frantzén - som stjärnkocken Björn Frantzén nyöppnade för knappt ett år sedan - får hela tre åtråvärda stjärnor, det vill säga full pott.
Ett resultat som Björn Frantzén hoppas fler ska kunna ta del av.
””
"Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan", säger Michael Ellis, internationell chef för Michelinguiderna, i ett pressmeddelande.
””
Nya stjärnor till Sverige
Man vet aldrig när inspektörerna från Michelin kommer. De analyserar maten in i minsta detalj, men avslöjar sig aldrig. Bedömningen utgår från flera kriterier: kvaliteten på råvarorna, smaken och tillagandet, värdet för pengarna, hur väl kockens personliga uttryck kommer fram samt "kvalitet över tid" - vilket betyder att upplevelsen ska vara lika fantastiskt oavsett när man besöker krogen.
Det eventuella betyget - en stjärna - betyder allt. Sverige har nu 26 restauranger i Michelinguiden. En svensk restaurang blev av med sin stjärna: Sjömagasinet i Göteborg. I övrigt behöll alla svenska krogar sina stjärnor, som nu uppgår till totalt 32 stycken.
TT