TT-Inrikes

Migrationsverket planerar fler nedläggningar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Migrationsverket planerar att lägga ned verksamheten helt på fem orter och delvis avveckla verksamheten på andra platser. Orsaken är färre asylsökande.(TT)

Medarbetare på Migrationsverket i Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Lindesberg och Östersund har fått besked om att deras verksamheter avvecklas helt efter ett nytt inriktningsbeslut från verket, skriver den fackliga tidsskriften Publikt.

Asylprövningsenheterna i Flen, Norrköping, Jönköping, Sundsvall och Örebro ska även de avvecklas. De verksamheter som hanterar statlig ersättning till kommuner ska också tas bort på en rad orter. Totalt berörs omkring 150 personer, enligt Publikt.

– Det är färre än befarat just nu, men oavsett antalet och med respekt för dem som drabbas är det som vanligt otroligt dålig tajming i kommunikationen så här precis före jul, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande för fackförbundet ST inom Migrationsverket till Publikt.

Enligt Migrationsverket är nedskärningarna planerade för 2019. Men man vill inte ge några definitiva besked om antalet berörda i nuläget.

– Vi måste ha vår slutgiltiga budget först. Vår generaldirektör måste förhandla med arbetstagarorganisationerna och sen ta beslut om verksamheten på de här orterna, säger Helena Cho Györki, kommunikatör på Migrationsverket, till TT.

– Vi vill att medarbetarna ska veta var i omställningen vi befinner oss, även om jag kan förstå att det är tråkiga besked, fortsätter hon.

TT: Vad beror de planerade nedläggningarna på?

– Orsaken är färre asylsökande och att vi fortsätter att drar ner på mottagningsenheter och asylprövningsenheter och annan verksamhet nästa år.