TT-Inrikes

Mer byggen av äldreboenden krävs

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det byggs tusentals platser i särskilda äldreboenden i år och nästa år, men i takt med att befolkningen blir äldre behövs större investeringar för att klara behoven i framtiden.(TT)

Just nu bygger 98 kommuner 4 435 nya bostäder, men enligt en ny kartläggning från Dagens Samhälle kommer 40 000 nya platser i äldreboenden att behövas till 2030.

Genom att räkna på en schablonmässig byggkostnad kan det handla om en ytterligare investering på runt 60 miljarder kronor, skriver tidningen.

Flera kommuner arbetar redan med att öka antalet boendeplatser rejält, bland annat Borlänge.

– Vi hoppas få dem på plats under 2018, men som alltid när man bygger blir det överklagande i planprocessen. Vi har inte så långa köer nu, men måste möta de kommande behoven, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Stockholm finns det just nu ett överskott på platser i vård- och omsorgsboenden, men det kommer enligt beräkningarna att vända om några år, i takt med den åldrande befolkningen.

Där måste antalet boendeplatser i kommunen öka med 38 procent till år 2040, enligt kartläggningen.

– Stockholm växer kraftigt och det är hård konkurrens om marktilldelningen. Vi vill inte att den här typen av boende ska få sämsta marken, utan det ska vara nära till service och kollektivtrafik, säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm, till tidningen.