Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Magin tätnar på midsommar

Midsommarfirandet är fullt av märkliga traditioner. Många beror på att man förr såg tiden kring midsommar som särskilt magisk och att gränsen mellan det vanliga och det övernaturliga suddas ut, enligt Tora Wall. Hon är folklorist och guidar oss genom tre midsommarmyter.(TT)
Publicerad 23 juni 2017

Midsommarstången kan vara den mest klassiska midsommarsymbolen nu för tiden. Men det är inte en symbol för en erigerad penis, som många tror.

””

Utsmyckningen med blommor och blad är något som vi återupplivade under 1900-talet. Under årens gång har den smyckats på många olika sätt, till exempel med färgglada äggskal.

Annons

Grannens gris

En tradition som är väldokumenterad är att man kan drömma om den man ska gifta sig med på midsommarnatten. Man ska under tystnad plocka sju blommor och klättra över en gärdsgård mellan varje blomma, för att därefter lägga dem under kudden.

””

Hon berättar att även om det ofta beskrivs lekfullt så var det också viktigare att gifta sig med rätt person förr, eftersom det inte fanns samma möjlighet att skilja sig som i dag.

Lockas av Näcken

En myt som inte är lika välkänd i vår tid är att man ska avstå från att bada på midsommar, eftersom det är stor risk att lockas av vattenväsendet Näcken.

””

Den som ändå ville ta sig ett dopp kunde sätta en spik eller en kniv bredvid sjön och säga "Näcken på land, jag i vattnet". Då band man fast Näcken på land när man badade och sedan fick man säga man säga ramsan fast tvärtom för att släppa tillbaka honom ned i vattnet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons