TT-Inrikes

Krimvården tar över fler inför utvisning

TT-Inrikes Artikeln publicerades

I fjol skickades 169 personer som Migrationsverket tagit i förvar över till Kriminalvården i avvaktan på av- eller utvisning. Det är omkring 15 procent fler än året före, rapporterar Ekot. Omplaceringen sker av säkerhetsskäl, när den enskilde anses utgöra en fara för andra på förvaret.(TT)

I fjol skickades 169 personer som Migrationsverket tagit i förvar över till Kriminalvården i avvaktan på av- eller utvisning. Det är omkring 15 procent fler än året före, rapporterar Ekot.

Omplaceringen sker av säkerhetsskäl, när den enskilde anses utgöra en fara för andra på förvaret.

Enligt Torbjörn Nyberg, chef för förvarsverksamheten på Migrationsverket, är en förklaring till ökningen att det totala antalet förvarstagna ökat.

– Vi märker väl inom förvarsverksamheten att de som tas i förvar till större del än tidigare har mycket allvarligare problematik, i form av drog- och våldsproblematik, säger han till Ekot.

Kriminalvården har en avdelning med 24 platser som är särskilt anpassade för förvarstagna. Men dessa platser räcker inte till. I stället får många sitta i häktesceller, där rörelseutrymmet är begränsat.