TT-Inrikes

Kriminalvårdare åtalas efter Laxårymning

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En morddömd man rymde i somras under en fångtransport i Laxå. Nu åtalas den kriminalvårdare som var transportledare för misstänkt tjänstefel, enligt P4 Örebro. Mannen lyckades rymma när transporten stannade, då transportledaren behövde kissa.(TT)

En morddömd man rymde i somras under en fångtransport i Laxå. Nu åtalas den kriminalvårdare som var transportledare för misstänkt tjänstefel, enligt P4 Örebro.

Mannen lyckades rymma när transporten stannade, då transportledaren behövde kissa. Enligt regelverket får fångtransporter inte stanna utanför skyddat område och de tre närvarande kriminalvårdarna ska även ha brustit i sina säkerhetsrutiner.

– Alla tre personers fel och misstag har lett till en allvarlig konsekvens. Men för två av kriminalvårdarna är felen inte så stora att det går att åtala för tjänstefel, säger åklagare Pia Åsberg till P4 Örebro.

Den åtalade transportledaren riskerar böter eller fängelse i upp till två år.

– Han har haft ansvaret att ta alla viktiga beslut och arbetsleda de andra i gruppen. När det även är han som föranlett att man stannar så blir det ett tungt ansvar, säger Pia Åsberg.

Det finns inget som tyder på att personalen medvetet hjälpt mannen att rymma.

Den morddömde mannen är fortfarande på fri fot.